съд

Съдията от Районен съд Бургас Иван Дечев показа, че хора, известни на полицията и съда не могат да диктуват правосъдието в Бургас. Той върна вярата в справедливостта на гражданите и вярата им в медиите. Решението по поредното от серията дела, образувани по искове на лицето П.К.Н. срещу медии в Бургас ясно показва, че не може всеки, който се почувства обиден от информация от полицията, прокуратурата и съда, да обвинява за това медиите. Районен съд-Бургас отхвърли гражданския иск против колегите от Е-Бургас – третата съдена медия заради публикация на база прессъобщение от 2012г. Припомняме, че ищецът заведе множество дела срещу медии за публикация, в която пише, че той и още двама души са оставени в ареста за побой на длъжностно лице в дискотека. Преди месец съдия Калин Кунчев осъди два сайта – БургасИНФО и БургасНюз за подобни публикации отпреди повече от 5 години. Двете медии обжалваха решенията и предстои разглеждането им в Окръжен съд.

По делото срещу Е-Бургас ищецът твърди, че ответникът е публикувал въпросната статия, с което тя е станала достояние на множество лица и в която са му преписвали позорящи, унизителни твърдения и извършването на престъпление, за което била налице влязла в сила оправдателна присъда.

Районният съд намери искът за неоснователен. „Данните по делото сочат, че процесната статия е написана по повод съдебно заседание, на което е било разгледано искането на прокуратурата ищецът и другите обвиняеми лица да бъдат задържани под стража. Самото заглавие на публикацията също съобщава, че лицата са пуснати под „Домашен арест“. Според съда със статията е отразена актуална новина – разглеждането на мярка за неотклонение. Съдът намери, че в статията не се съдържа клеветническо изявление по отношение на ищеца. Обвинението за извършен „побой“ е пресъздадено със съответните изразни средства на журналистиката“, посочва в мотивите си съдия Дечев.

Решението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Окръжен съд – Бургас.

След решението на съдия Кунчев, който осъди двете бургаски медии, на лицето П.Н. вече не се признава декларацията, в която твърди, че е социално слаб и така се спасява от 4%-нтната такса, която дължи върху всеки иск. По време на делата в Районен сестра му потвърди пред съдията, че той получава заплата. Ищецът иска обезщетения от бургаски медии на стойност между 15 и 40 хил.лв. за нанесени душевни болки и страдания. До момента обаче не е станало ясно от коя точно статия се е разстроил.

Решението на съда може да намерите тук: http://212.122.172.41:8888/LegalActs/2018/G/02.16-28/01634517_62212218.htm

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви