С празна кутия от торта, в която бяха събрани обещанията на Министерството на финансите и на Министерството на правосъдието към сектор „Охрана“, почерпиха днес надзирателите на бургаския затвор. Те направиха генерална репетиция за националния протест, който ще се проведе утре в София.

„Тази празна кутия ще бъде занесена утре на жълтите павета, но няма да бъде дадена на министрите“, каза Валентин Мартинов от местната структура на Синдиката на служителите в затворите. Според него за техните обещания е нужна по-голяма кутия.  Обещани са им 5% увеличение на заплатите, което, според Мартинов е 35 лева. Той смята, че и щатът е съвсем недостатъчен, защото понякога само един охранител води подсъдим за тежки престъпления в съда, което не е нормално.

Протестът се подкрепя и от полицаите.  Пред затвора днес беше и Генади Тенев – зам.-председател на Управителния съвет на синдикалната организация на служителите в МВР. Според него недоволството на охранителите може да доведе до искания резултат. „Това ще стане с настоятелност, както се  получи при нас“, смята полицаят.  Според него не е добре служителите в системата да протестират, защото така се губи вяра в системата.

Още веднъж исканията на охранителите -20 процентно увеличение на заплатите и увеличение на щата. Диркторът на затвора в Бургас Бранимир Мангъров подкрепи колегите си и заяви, че все още има желаещи  да работят в сектора, но не са много и рядко издържат дълго.  Преди е имало хора с по 30 години стаж в системата, а сега повечето се задържат едва 2-3 години.

В момента има обявен конкурс за 33 бройки за надзиратели в затвора. Кандидатите вече са минали изпита за физическа годност.

Участниците в протеста в София ще потеглят утре рано сутринта  с автобус и автомобили. Ще има и хора от Сливен и Ямбол. Протестът в столицата ще бъде подкрепен и от синдикални организации от бранша в Македония.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви