Мащабно проучване на „Прозрачност без граници“ (Transparency International) буквално счупи розовите очила, с които нашите управляващи гледат на корупцията. Страната ни се оказва на позорното 71-во място в Индекса за възприятие на корупцията за 2017 г., който бе публикуван в сряда. Това е поредната международна класация, в която България е най-зле представящата се членка на ЕС.

Авторите на проучването, което обхваща над 170 държави, изрично уточняват, че то оценява покварата сред политиците и чиновниците и не се занимава с проявленията й при бизнеса и гражданите. В същото време се „мерят“ всякакви разновидности на корупцията – подкупи, злоупотреба с власт и пост, ходатайства и връзкарски назначения, уреждане на обществени поръчки и т.н.

71-вото място е срамно за европейска държава и ярко контрастира с хвалбите на премиера Бойко Борисов, който напоследък агресивно обяснява, че правителството громи корупцията и критиките са безпочвени. „Ако има такава корупция, каквато казват, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции. Как ще ни избират все нас на първо място“, разсъждаваше Борисов през януари пред евродепутатите в Страсбург. „Как може контрабандата на цигари в България да е само 6% и в същото време „който откъдето се появи, да ни пита борим ли се с корупцията“, възмути се Борисов през февруари в София и се закани да пита колегите си от ЕС дали имат такива успехи в борбата със сивата икономика.

Подреждането, направено от „Прозрачност без граници“, сочи, че покварата сред нашите политици и чиновници не е толкова мащабна като в намиращите се на дъното Либия, Судан, Сирия и Сомалия. Но е показателно, че наши „съседи“ в Индекса са държави като Беларус, Оман, Буркина Фасо, Вануату и Лесото. Можем само да завиждаме благородно на Дания, Швеция и Финландия, които са в челото, и да се възхищаваме на Естония, която е на престижното 21-во място в света.

ОЦЕНКИ

България не само е в застой в битката с корупцията, но и все повече изостава от страните в региона и оценката й вече е по-ниска и от средното за Балканите, отбелязват от „Прозрачност без граници“. И още тежки критики: „Липсва раздвижване по отношение на превантивните мерки за борба с корупцията и трансформация към прозрачно и отчетно управление, напълно е неглижиран проблемът с лобизма и за защитата на лицата, които предоставят информация за корупция“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви