Еколози развяха зеленото знаме в Бургас

0
93

Бургаски еколози развяха голямо зелено знаме в центъра на града днес. С него те още веднъж искат да покажат, че според тях българската гора е в опасност от изсичане. „Нямахме си Райна Княгиня, която да ни ушие знамето, но се справихме и сами. Вече протестираме 9 път в Бургас, която ясно показва, че няма да се предадем и ще отстояваме позицията си до край“, каза Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“.

Знамето е направено от различни материи и цветове (в гамата на зеленото), което според организаторите създава „усещане“ за гора, такава каквато е в момента – на места стара и запазена, на места млада и слаба, а на трети – изсечена до голо“.

Еколозите в града ни продължават да настояват за оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин. Те искат и оставката на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение, както и обявяването на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор с участие на гражданското общество.

Те искат също така оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарването на правителствена политика срещу гражданското общество, природата и публичните призиви за насилие и дискриминация.

Друго тяхно искане е отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите, както и
отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here