Фондация прави социален магазин за бедните в Бургас

0
484

Фондация „Ейнджълс“ подготвя откриването на социален магазин. В него ще се подпомагат социално слаби хора. Наричат го „магазин“, но той ще представлява депо, където ще се приемат и предоставят дарения – дрехи, обувки, храна и пари. Фондацията има подкрепата на три общини – Бургас, Созопол и Приморско, които ще предоставят списъци със социално слаби граждани.Това обясни г-жа Николова от фондацията. Депото ще работи само по два дни в седмицата. Ще се разчита и на спонсори, които в момента се търсят.  В големите вериги магазини ще се правят акции от типа „купи и дари“.  Всеки, който има запазени дрехи или обувки, ще може да ги остави там. Ще се търсят и парични средства, които ще се използват например за учебници или школи на деца, чиито семейства не могат да си ги позволят.

Офисът ще бъде в центъра на града, но на достатъчно дискретно място, така че хората, които търсят помощ , да не се притесняват.

Фондацията ще получи списък от социалните служби на хора, които имат нужда от помощ. Това обаче са същите, на които самата служба или БЧК помагат. В магазина няма да връщат и клошари, които се нуждаят от дрехи, обувки или храна.  Ако имате приятел, съсед или колега, които не са в списъците на социалните, но имат нужда от помощ, може да ги препоръчате.  Това ще бъде необходимо, за да не се случи така, че  хора, които нямат чак такава неотложна нужда от помощ, ще се възползват от добрината и щедростта на дарителите.

Спонсорите, ако желаят, също ще могат да останат анонимни. Няма да се прави галерия на хората, които са дали и получили дарение. „Държим да запазим достойнството на хората, няма да ги снимаме, защото това вече ще е пиар, а не благотворителност“, каза г-жа Николова, която също не пожела да каже първото си име.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here