Шведската Modern Times Group (MTG) продава своето 95%-но акционерно участие в българската „Нова броудкастинг груп“ на PPF Group, управляваната от чешкия милиардер Петр Келнер инвестиционна компания.

Сделката оценява 100% от бизнеса на стойност от 185 млн. евро. Постъпленията ще бъдат използвани от MTG за инвестиции в другия ѝ бизнес, става ясно от съобщение на шведската компания. Неин консултант по сделката е била Citigroup Global Markets.

PPF ще придобие и останалия дял от 5% от Eastern European Media Holdings S.A., пояснява чешкият фонд в свое изявление. Приключването на сделката зависи от одобрението от регулаторните органи и се очаква да се осъществи през първата половина на 2018 г.

„Изградихме Nova до първа медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и собственик на някои от най-добрите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и мениджърския му екип Nova се превърна във водеща дигитална развлекателна група и бих искал да благодаря на всички, които направиха това възможно. Инвестициите на MTG са фокусирани в развитието на нашата скандинавски развлекателни студиа и глобални дигитални вертикали, заради което и намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който да инвестира в бъдещето на Nova. Пожелаваме на Дидие и целият екип на Nova продължителен успех. Това ще доведе до затваряне на международните ни развлекателни операции и ще направи MTG по-фокусирана група, което е в съответствие с нашата предварително заявена стратегия“, казва Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG, цитиран в прессъобщението.

След по-ранната продажба на бизнеса на MTG в Чехия и Прибалтика и скандинавския медиен бизнес на шведската MTG по-рано тази година българският пазар бе единственият, в който скандинавската група все още оперираше.

От последния отчет стана ясно, че „Нова броудкастинг груп“ отбелязва двуцифрени ръстове както на приходите, така и на печалбата. Делът на аудиторията в България на годишна база обаче намалява, като същевременно пазарът на телевизионна реклама расте. Не е предоставена детайлна информация.

В България MTG влезе през 2008 г., след като придоби „Нова броудкастинг груп“. Компанията първоначално инвестира в Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema, а след това придоби Nova за 620 млн. евро.

В портфолиото влизат телевизионните канали от групата – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили, както и дигиталната компания „Нетинфо“. Компанията притежава радио Nova News и издателската група AtticaEVA. Компанията има около 650 служители в България, става ясно от съобщението на чешкия фонд.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви