145 години след обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски бургазлии отново ще се преклонят пред паметта, святото дело и героичната му саможертва в името на цял един народ.

За трагичната гибел на най-достойния син на България ще си спомним на 19 февруари /понеделник/ с изложбата живопис „Апостолът – образ и слово“. Експозицията ще бъде открита от 10.00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“. Произведенията – 12 творби в класическа графична техника върху картон във формат Диптих, са дело на учениците от групата на Йордан Ангелов – преподавател по изобразително изкуство в професионалната гимназия за чужди езици, носеща името на Апостола – ПГЧЕ „Васил Левски“. Изложбата е и част от поредицата инициативи, с които гимназията отбелязва своята 55-годишнина и може да бъде разгледана до 28 февруари.

Преклонението пред паметта на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за „чиста и свята република“ Васил Левски ще бъде пред паметника му в Морската градина от 11.30 часа. Пред монумента на Левски представители на бургаското духовенство ще отслужат заупокойна молитва, след която ще започне тържественият ритуал по полагане на венци и цветя от гражданите.

Срещата – спектакъл „Пътят към Къкринската голгота“, посветен на Васил Левски, ще се проведе от 18.00 часа в Дома на писателя, който се намира на улица „Вола“ № 1. В него писателят, сценарист, дългогодишен журналист и общественик Георги Райков ще разкаже интересни и малко известни факти за Апостола на Свободата.

Община Бургас кани всички родолюбиви и признателни жители и гости на града да се включат в събитията, посветени на 145 години от саможертвата на Васил Левски.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви