25-годишна жена загина при поредната голяма лавина в Пирин вчера. Този път снежната маса падна около хижа „Синаница“. Въпреки изключително бързата мобилизация и пристигане на спасителите до мястото на инцидента, те не можаха да спасят жената, разказа кореспондентът ни Ирина Жерева.

Веднага след подадения сигнал са сформирани две групи от по две шейни, като втората група включва и кучето Норт, разказа спасителят Атанас Уков. Имахме доста трудности, защото мястото се намира в средата на планината, теренът е изключително труднодостъпен и опасен. Все пак кучето успя да намери момичето, но, за съжаление, късно, каза той.

Младата жена е правела преход със свои приятели. Намирали са се на Момин връх. Поради някаква причина тя се озовава върху козирката, която се чупи, пада, повлича още тонове сняг и пада в дупката под върха. Жертвата се е оказала заклещена под снежните преспи, каза Уков.

Много е трудно да се спаси човек, затиснат под преспите, тъй като факторът време много бързо си казва тежката дума, призна той. Спасителят предупреди, че лавинната опасност остава.

Такива ситуации се обикновено се случват поради две основни причини – подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, коментира в предаването „Тази неделя“ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. „Конкретният случай подозирам, че не е точно такъв – призна той. – Според мен има натрупване на малки грешки, миг невнимание и ефектът е такъв“.

Той отчете, че за да се стигне до такова място без моторно превозно средство, отнема два-два и половина часа. С двете моторни шейни вчера спасителите са стигнали в рамките на около час. Това „си е постижение“. Използването на хеликоптер в такава ситуация е още по-бързо, но, за съжаление, у нас ситуацията с хеликоптерното спасяване не е розова, отчете той. „Може би сме единствената страна в ЕС, която не разполага със система за спасяване с хеликоптери“, посочи Нешев.

Жертвата е имала достатъчно опит с планината, не само у нас, но и с Пиринеите и Алпите, каза алпинистът Боян Петров, който я е познавал. „Това ѝ беше първото за сезона ходене на Пирин, някак си все го избягваше тази година. Не мога да кажа дали е било умишлено, но, ето – съдба“, каза той.

Петров предположи, че причината за инцидента е „крачка невнимание, при което е пропаднала в козирката и от там нататък – шок в двамата младежи, с които е била“. Той повали ПСС за бързата реакция. По думите му това е по-бързо, отколкото хеликоптер може да стигне.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 + thirteen =