Древният Бял кукер гони злото в Малко Търново

0
174

По традиция точно на християнския празник Сирни Заговезни в Малко Търново се провежда обичаят странджански Кукер без маска.  Белият кукер, както е известен още обредът, се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукерът е символ на Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота.

Празнуването на Кукера без маска е част от живото наследство на Странджа, запазило се през вековете.

Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и късмет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателна енергия. И обратно – когато те са зачитани с всеобщи празници, носят дълъг и щастлив живот.

Само в този Странджа има ритуал, при който кукерът е без маска, лицето му е открито, а тялото покрито с бели кожи. Други важни персонажи от дружината са царят и бабата. Царят изиграва ролята на земния наместник на Бога, а бабата играе ролята на Великата богиня майка.

Празникът завършва вечерта с кукерското шествие – “заораване” с дървено рало и обреда Паликош. Мъжете издигат на високо запален кош, пълен със слама. Около него се образува голямо хоро. Когато кошът падне, всички се стремят да го прескочат за здраве.

kmeta.bg

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here