Две са опасностите, които би породило приемането на здравната карта, алармираха Сдружението на бургаските болници. Първата се отнася до орязване на бюджетите на болниците в Бургас, а втората – до съкращаване наполовина на легловата база. „Като се направи здравната карта, заключват се всички специалности и няма да могат да бъдат откривани нови. Всяка новост ще е спряна, ако дейността не фигурира в здравната карта“, каза пред медии настоящият председател на сдружението Семи Абумелих.

Причина за това е, че в картата липсват правила за формирането на легловата база. Явно пропуски в методологията по формирането й биха довели до опасност от съкращаване на легловата база. На всичко това болниците едва сега стават свидетели. По този причина сдружението се обединява за недопускане на подобен проблем в Бургас. От СББ категорично се портивопоставят и ще се борят за запазване на легловата база. Очаква се приемането на здравната карта да стане до два месеца.

Д-р Маджуров ще оглави идната седмица СББ-Бургас

Проблем има и с бюджетите на болниците. Бургас е град, в който миграционните процеси от съседни градове са засилени в последните години. През лятото заради туризма се налага допълнително обслужоване на пациенти от цялата страна. С всичко това не е съобразена нито здравната карта, нито пък бюджета на болниците от НЗОК. Не случайно няколко болници в града вече завеждат дела за неполучени надлимитни средства по НЗОК.

СББ идната седмица ще е с нов председател – д-р Маджуров, стана ясно още на пресконференцията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви