Магистрала „Тракия“ в посока Бургас от 165-ти до 208-ми км е в критично състояние, според статистика на КАТ, предоставена на СБА. Тук има деформиран асфалт и аквапланинг. В момента се извършва отводняването му. Ако се наложи той ще се преасфалтира. Но има и други участъци, нуждаещи се от преасфалтиране – между Пловдив и Ст. Загора. Това каза в ефира на Нова ТВ регионалният министър Николай Нанков. Около 60 са участъците по магистралата, които са критични с предпоставки за тежки ПТП-та, добави той, но не конкретизира дали всички те са именно на тази магистрала или въобще в страната. Според министъра обаче на пътищата с много добър асфалт се повишават тежките катастрофи с жертви. „На отсечката между Микре и Български извор миналата година имаме 33 смъртни случая. Абсолютно рехабилитиран ремонтиран път ”, посочи пример той.

„17 нови тунела са в различен етап на подготовка. Някои се строят, други се проектират, за трети има предпроектни проучвания”. Само на магистрала „Струма” ще има осем тунела, а на магистралата Русе-Велико Търново – шест.

По думите на министъра до 2023 година тунелите ще бъдат готови.

„34 са съществуващите тунели в страната, те се ремонтират поетапно”, коментира Николай Нанков.

Що се отнася до строителството на магистрала до Калотина, Нанков коментира, че в момента тече процедура по избор на изпълнител.

„До месец ще финализираме тръжните процедури. Ако няма жалби, още през 2018 г. стартираме с изпълнението и в рамките на 2 години ще сме готови”, заяви Нанков.

Освен това, той коментира, че до средата на годината ще започне обществената поръчка и за скоростен път от Видин до Ружинци.

„Забързахме се отново и с един месец по-рано ще започнем обществената поръчка за най-тежкия участък – между Ботевград и Мездра”, заяви Нанков.

Той уточни обаче, че все пак има риск от обжалване на обществените поръчки.

Освен това през март стартира строителството на новия ЛОТ на магистрала „Хемус” от Боаза до разклона за Ябланица. До края на годината пък се очаква да бъде пусната и нова отсечка от магистралата към Гърция. Става въпрос за участъка от Благоевград към Крупник. Това ще се случи предсрочно през ноември.

Относно обвиненията, че тунелите у нас излизат прекалено скъпо, сравнено с цените в Западна Европа, министър Нанков коментира, че това са спекулации.

„Най-евтините пътища в Европа се строят в България”, заяви Нанков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × 5 =