За пръв път млади видеографи от Бургас получиха международно признати сертификати. Свидетелствата ще им помогнат при кандидатстване за висше образование и работа в сферaта на аудиовизуалните медии както в България, така и в чужбина.
След сложен теоретичен и практичен изпит три момичета и две момчета от Бургас се сдобиха с международно признати сертификати по видеозаснемане и монтаж. Те ще бъдат за тях предимство при кандидатстване във висши учебни заведения по визуални изкуства, медии и реклама у нас и в чужбина. Младежите са на възраст от 10 до 17 години и са участници в първия по рода си проект, свързан с видеото „Модерна телевизия и видео“ на Център за млади таланти към Фондация „Шанс за децата на България“.

Центърът стартира този модулен проект като отговор на новата страст на съвременното общество – видеото. Оказва се, че всеки от нас гледа по 10 – 30 видеа неволно всеки ден, докато разглежда социални медии и сайтове за новини. Всеки от нас снима видео със смартфона си в моменти, които го развълнуват. Според съвременни изследвания потенциалният клиент възприема 70 % по-лесно видео рекламата в сравнение с рекламни текстове и рекламни изображения.Технологиите са вече достъпни до малките ни деца. Чрез телефона те имат възможност не само да снимат видео, но и да излъчват на живо всичко, каквото им хрумне. Те не се замислят дали може да се изложат и да изложат своите семейства… Тези тенденции са до голяма степен неосъзнати в средите на съвременното българско образование. Социалните мрежи са пълни с непристойни клипове на непълнолетни момичета и момчета, а образователната система закъснява със своите мерки.

„Центърът за млади таланти е първата институция в Бургас, която прие отговорността да се занимава с проблема „Видео и деца“. През октомври 2017 стартира проектът „Модерна телевизия и видео“. В него се включиха деца и младежи с интерес към влогърство, видеозаснмане и монтаж. За ръководител на проекта и лектор бе привлечена Мартина Чачевска – сценарист и режисьор в ТВ СКАТ с дългогодишен опит в писане на текстове, режисиране, заснемане и видеомонтаж. Мартина Чачевска има и педагодическо образование и опит като учител в елитни бургаски гимназии. Била е години наред ръководител на музикално-артистична група с десетки младежи“, споделя Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата на България“.

 

За 60 учебни часа участниците в проекта се запознаха с особеностите на снимането на открито и в студио. Снимаха с DSLR, Action camera, компактен фотоапарат, смартфон. Усвоиха основните правила на видеомонтажа в две световноизвестни монтажни програми. Разбраха как да водят интервю и как да се представят най-добре, когато тях ги интервюират. Заснемаха и редактираха изображения. Заснеха късометражен филм и взеха участие в два фестивала „Рано пиле“ и „Арлекин“. Усвоиха 2D анимационната техника Stop Motion. Заснеха събитие с три камери.

През втория модул от проекта те ще заснемат музикални и рекламни видеоклипове, влогове.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви