Владимир Зографски преодоля първия рунд на финала в ски скоковете от малка шанца на олимпийските игри в Пьонгчанг. Българинът записа опит на 101.5 метра за 106.8 точки и си гарантира място сред най-добрите 30, които ще скачат за втори път за разпределение на медалите. Той е 23-ти преди втория кръг.

Стартът на Влади Зографски бе отлаган на два пъти заради силни пориви на вятъра, които надхвърлиха 110 км/ч. Това видимо изнерви олимпиецът ни, но в решителния момент той съумя да се мобилизира и да прехвърли задължителната метрова линия, която го прати на финал.

В четвъртък Зографски успя да преодолее квалификацията без особени проблеми като тогава скочи 98.5 м, като заедно с оценката за стил и техническите корекции постигна резултат от 118.8 точки. Така Зографски зае 17-то място от всички 57 участници.

Най-доброто постижение в предварителния кръг от 103 метра и 133.5 точки постигна германецът Андреас Велингер.

Българският представител в състезанието с шейни Павел Ангелов се нареди на 37-мо място след първия манш. Той измина 16-те завоя по улея, дълъг 1344.08 метра, за 51.569 секунди, което му позволи да изпревари трима души в класирането след първия сегмент – Якуб Симонак (Словакия), Те-Ан Лиен (Тайпе) и Андрий Манджий (Украйна).

На старта Ангелов започна по-лошо от повечето си конкуренти, но постепенно с увеличаването на скоростта започна да набира инерция. На първия сплит той бе развил 93.5 км/ч, а интересното бе, че на втория се бе придвижвал по-бързо от третия – 120 км/ч в сравнение със 119.6 км/ч. Поради тази причина Ангелов не можа да се изкачи още в класирането, защото обикновено топ бързината е именно в края на трасето, когато генерираната енергия е най-голяма.

Ангелов изостана с 4.072 секунди от победителя в първия манш Давид Глайршер от Австрия, който успя с едва 0.022 секунди да се пребори за първото място с фаворита за златния медал Феликс Лох от Германия – защитаващ титлите си от Ванкувър 2010 и Сочи 2014.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви