Мъж, болен от Паркинсон, е „наказан“ от съседите с нечовешко отношение. Б.М. живее на втория етаж в блок в к-кс „Славейков“. Той поискал асансьорът да спира на етажа му, за да може да слиза и се качва с него, тъй като е в инвалидна количка. Огромно било разочарованието му от проявеното неразбиране от страна на съседите. Дори след намесата на омбудсмана Тодор Стамболиев отношението не се променило.

„Гражданинът искаше да ползва асансьора, въпреки че живее на втори етаж и бе готов да си плаща съответната такса, но не намерих разбиране у съседите. Човекът няма как да слиза по стълбите с инвалидна количка. Досега вратата на втори етаж в блока не е била използвана, а поръчката и поставянето на нова със съответния механизъм за спиране струва скъпо. Общото събрание на етажната собственост /ОС/ бе отказало да събира пари и да плати за нея. Не можах да убедя ОС да вземе правилно и човешки справедливото решение. Единственото нещо, което успях да направя е да вляза в разговор с управителя на фирмата, която обслужва асансьора и да го помоля да намали максимално цената за ремонт. Намалението бе от 100 лв., но гражданинът все пак остана доволен“, споделя разочарованието си общественият посредник.

Това е един от малкото проблеми на етажната собственост. Общо 50 жалби са постъпили през годината до омбудсмана по темата. До към средата на календарната година е продължило подаването на жалби, свързани с поставянето на т.нар. аварийни съобщителни устройства в асансьорите. Голяма част от хората продължават да смятат, че поставянето им не прави асансьорите по-сигурни. Друга част от проблематиката е нарушаване състоянието на имотите, вследствие или на извършвани ремонти в съседните апартаменти, или на природни бедствия – силни и продължителни дъждове и ветрове. Не са редки случаите, когато след извършван ремонт у съседа, се появяват следи и петна от мухъл, или пукнатини в апартамента на подалия жалбата съсед. С приемането на чл.54а в Закона за управление на етажната собственост, вече стана възможно след като вредата е констатирана, да бъдат сигнализирани Общинските органи, които да принудят съседа да осигури достъп до имота си за извършване на необходимия ремонт.

Не са малко случаите, в които общите части на сградата се нуждаят от ремонт, но никой от съседите не желае да дава средства, защото вредите или опасността от настъпването им, не са пряка последица или опасност за него. Дали защото месечния семеен доход е пресметнат до стотинка, или поради липса на човешко разбиране, отчуждението и липсата на съпричастност е обзело масово хората. Много от жалбите на хората остават нерешени, особено в т.нар. високоетажни сгради, където живущите са повече на брой, трудно се свиква общо събрание и се вземат решения, прави заключение общественият посредник.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви