грип

Пикът мина, но самият грип още не е, предупреди пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

Справка в бюлетина на РЗИ-Бургас сочи, че заболелите през миналата седмица никак не са малко  – 353.  Почти толкова бяха те три дни преди бума на грипа в Бургас от 480 случая. Това е потвърждение, че действително грипът още не и е подминал.

„В момента има над 120 000 болни от грип, от тях има най-малко 10-15, които са засягане на нервната система, състоянието е много тежко; има най-малко 100, които са с тежка дихателна недостатъчност и пневмония. Грипът е сериозно заболяване“, посочи Кантарджиев.

Очаква се до 3-4 седмици да отшуми.

На въпрос може ли да повтори грипът, проф. Кантарджиев посочи: „В момента повечето хора боледуват от грип B, а от него не можеш да повториш, но може друга вирусна инфекция или грип А в рамките на един сезон да те повтори. Много рядко, но много неприятно“, допълни специалистът.

След преболедуване трябва един месец да се внимава много. Ако след една инфекция дойде друга, тя преминава тежко, посочи още Кантарджиев.

„Много рядко грипната инфекция минава много тежко. Когато състоянието се променя в рамките на часове, тогава има инфекция или на белите дробове, или на мозъка“, допълни той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 2 =