Решението за откриване на филиал на Националната художествена академия в Бургас днес е било обнародвано днес в Държавен вестник. Добрата новина съобщи ръководителят на катедра „Плакат и визуална комуникация“  проф. Георги Янков. Той и негови колеги се срещат днес в Бургас с ученици от средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и музикалното училище „Панчо Владигеров“, които имат интерес към академията.  Първо беше представена специалността на тази катедра. Проф. Николай Младенов уточни, че в тази специалност се изучават основните техники на плаката, както и калиграфия.

Освен плакат, студентите ще изучават още няколко интересни специалности, каза проф. Янков. Рекламният дизайн се занимава предимно с пространствено оформление. Създават се панаири, изложбени зали, музеи и рекламна графика. Ще се изучава също класическата графика. За целта ще се използва графичната база на бургаските художници.  Тя ще бъде наета от академията, но местните творци ще продължат също да я ползват. Традиционната живопис също е част от образователната програма на филиала. Много интересна специалност е и модният дизайн. Там студентите се учат да изработват облекла и аксесоари. Ще има и специалност илюстрация, където ще се наблегне на оформлението на книги.

Изпитите ще бъдат през юни в София, като за бургаските кандидат-студенти ще бъде организиран транспорт. На място те ще посочват дали желаят да учат в София, или в Бургас.

Филиалът на художествената академия в Бургас ще обучава студентите до степен бакалавър. На по-късен етап ще се открият и магистърски програми.  Една от тях ще бъде и арт терапия, за която не е нужно кандидатите да са завършили художествената академия.

На 15 февруари община Бургас и ръководството на академията ще обявят конкурс за ученици от 11 и 12 клас. За победителите в горната група влизането във филиала на академията ще е без изпити.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eighteen − 9 =