В Бургас поискаха паметникът на Съветската армия да бъде разрушен. Идеята сега е предложение на СДС. През годините са правени и други опити монументът да бъде демонтиран. До този момент обаче те винаги са били неуспешни.

„Опитвам се да разбера поради каква причина изобщо трябва да се занимаваме с идея, дошла от партия, която събира между 1 и 2%, а именно СДС. Това е партия, която очевидно няма никакъв друг начин да съществува политически, освен ако не паразитира върху добрия стар телевизионен антикомунизъм“, отсече в студиото на „България сутрин“ журналистът и депутат от БСП Александър Симов.

Той бе категоричен, че на практика дискусия „за“ и „против“ съветските монументи не съществува.

„Наблюдава се една обсебеност по темата на не повече от 100 хил. души в България. За всички останали в страната ни проблемът изобщо не е кризисен“, отбеляза още Симов.

Не на това мнение обаче се оказа Евгений Михайлов от ДОСТ.

„Нормалните хора в България са на мнение, че комунистическият режим, датиращ от 1944 до 1989 година е бил престъпен. Още през 2000 година Народното събрание прие закон, който докзва това“, каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Евгений Михайлов коментира, че дългогодишните учители и преподавателите в университетите в страната ни години наред поднасят на учениците и студентите една „лъжлива“, по думите му, история.

„Альошата“, както е известен и го наричат много бургазлии, се издига на около 20 метра височина в центъра на морския град. Построен е в началото на 50-те години на миналия век.

През 2013 година група бургазлии искат с подписка „Альошата“ да бъде премахнат. Като мотиви посочват, че той няма културно-историческа стойност и е символ на една отминала диктатура. Докладната обаче така и не стига до общинския съвет.

Според активистите на СДС в Бургас, в града изобщо не трябва да има символи на комунизма, а според социалистите в крайморския град, идеята за премахване на паметника се е зародила преди дни, при почитането на паметта на жертвите на комунизма.

Снимка: pochivka.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

6 + 12 =