Да се премахне ли смяната на зимно и лятно часово време и местенето на часовниците с час напред и назад? Дебатите предстоят утре в Европейския парламент.

Всички страни в Европейския съюз местят стрелките. В световен мащаб обаче го правят само 76 от общо 245 държави. У нас е въведено през 1979 г.

Според поддръжниците на идеята така се пести енергия – до 3% от общото потребление на ток. В България е изчислено, че се икономисват между 60 стотинки и 1 лев на човек годишно.

Според противниците обаче това е кражба от съня и здравето на хората, води до намалена работоспособност и така до загуби на бизнеса и не на последно място – тази мярка вече не е нужна във времето, в което живеем.

Два пъти в годината времето в манастир „Благовещение“ край Кюстендил буквално спира за час. Защото духовниците там отказват да местят стрелките.

„Не бива да има никакво такова вмешателство в човешкия организъм, в тази хармония, която е създала природата. Човек трябва да се прекланя, а не да се намесва там“, каза отец Касиян.

Смяната на времето обърква и църковните канони.

„Когато се смени и изтегли времето, изрично в устава ни е казано, че „Христос Воскресе“ трябва да се каже в неделя, а то се казва в събота“, обясни отец Касиян.

В манастира отглеждат зеленчуци и гледат животни. „Най-силното слънце е в 2 ч. на обяд. Само, че партийният секретар е казал, че то не е в 2, а в 3 ч.. Но вие трябва да ги полеете тези растения, защото иначе ще умрат. Не е хубаво да се поливат, когато е слънчево време“, обясни послушникът Иван.

Живеем във време на смяна – на ценности, на морал, на вяра, казват духовниците там. И е важно дали в свободата си няма да прекрачим границите на морала.

„И въпрос на избор на всеки един от нас е каква свобода иска – дали на вътрешния мир, да живее свободно, спокойно и в мир със себе си, или свобода на греха“, заяви отец Касиян.

бТВ

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

ten − 7 =