Облекчен визов режим и отпускане на още средства за бежанците цели Турция след като поднови настояването си за пълноправно членство в ЕС. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов по повод визитата на турския президент Редежеп Ердоган във Ватикана и заявената подкрепа на страната към евроинтеграцията на южната ни съседка.

„Турция декларира единствено пълноправно членство в ЕС и нищо друго. На фона на тази визита на Ердоган във Ватикана и Италия трябва да си зададем въпроса ние къде се намираме и какво засяга нас. Според мен трябва да внимаваме да не се опарим по две линии – и като непосредствен съсед, и като член на общността, временно председателстващ съвета на ЕС в момента. Трябва да продължим да осмисляме какво точно има на югоизточната ни граница, а това без съмнение един войнстващ и военнолюбив ислямски режим“, коментира още дипломатът.

Георги Димов допълни, че при визитата на турския държавен глава във Ватикана ясно прозират вътрешнополитическите проблеми на страната, продължаващият „лов на вещици“, както влошените й отношения със света.

epicenter.bg

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви