Бюджет 2018 на Община Бургас бе приет с пълното одобрение на почти всички политически сили в Общински съвет-Бургас. Той бе гласуван с 43 гласа „за“, 3 „против“ и 0 „въздържали се“. Дори водещите се като опозиция в местния парламент група патриоти се надпреварваха да хвалят и одобряват предложението на администрацията.

Единствени срещу предложението на общината се обявиха от групата на БСП. Според социалистите това е бюджет на статуквото и те нямало как да дадат своето одобрение. Те изразиха мнение, че Бургас може би вече е изчерпал ресурсите си за бюджетни приходи. От БСП разкритикуваха администрацията и заради малкото обществените обсъждания на бюджета.

Патриотите споделиха, че ще подкрепят Бюджет 2018 и са доволни от него. Единствено искали да се отделят повече средства и да се обърне повече внимание за изграждането на паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията. Групата на Реформаторите пък подкрепи Бюджет 2018, защото той бил балансиран и добър за Бургас.

„Не съм фен на ГЕРБ, но също ще подкрепя предложението, защото се обръща внимание за изграждането на паркоместа и паркинги в Бургас. Подобрение е и това, че се отделиха 200 000 лева за изграждане на Парк на миниатюрите в Бургас. Сигурен съм, че това ще бъде една от най-посещаваните атракции в града ни“, каза Ангел Божидаров.

Дори най-големият критик в залата на управлението на ГЕРБ Георги Дражев заяви, че е готов да даде кредит на доверие на управляващите в града ни. Той виждал добрите неща в Бюджет 2018, като особено бил впечатлен от желанието за развитието на технологиите в Бургас, като добър пример за това било създаването на училището за програмисти.

„Това е бюджет на възможностите и съм удовлетворен от възможностите, които той дава за много подобрения в областта на туризма“, каза от своя страна Живко Табаков от ДБГ. Шерафет Мехмед от ДПС също изрази задоволството си, след като е разбрал, че ще бъде инвестирани средства за подобряване на качеството на живот по кварталите.

Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Димитър Людиев не скри, че много доволен като вижда как се приема Бюджет 2018 от останалите групи е местния парламент. Това показвало, че администрацията си е свършила добре работа и е обърнала внимание на почти всички проблемни точки в Бургас.

Кметът Николов благодари за добрите думи и подкрепата, както и за критиките и забележките.

За разлика от предходни години този бюджет е най-консервативен. Досега БСП ни критикуваха, че слагаме по-голяма макрорамка, като тази година слагаме приходна част, която съответства на тази от предходните години. Толкова колкото сме събрали от миналата година от приходите ни, толкова и сме сложили като фискална задача. Предходните години трупахме ресурс, сега е време да го изразходваме по места. Бюджетът трябва да е механизъм за развитие на града, а не причина за политическо противопоставяне. Разбирателството в залата на ОбС действа позитивно на Бургас. Ние сме единственият град в станат, който строи училищата и влагаме рекордни средства в образованието. Няма друг град, който да отделя толкова средства и за здравеопазване, като ще вземе най-добрата техника за лечение на онкологични заболявания„, заяви кметът.

Подробности за Бюджет 2018 може да видите тук.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви