“Сюрреализмът е въплъщение на сънищата и подсъзнанието, а много често и на формите на женското тяло. Той е много близък до модата.”

Така Мария Грация Чиури описва колекцията висша мода за сезон пролет 2018, която създава за модна къща Dior. Нейният сюрреализъм е решен в черно-бяло, с много тюл, дантела, “polka dot” и шахматен мотив, който от дрехите преминава и в декора на ревюто. Фините материи, напомнящи изящна паяжина, не оставят много на въображението. Жената на Dior е уверена в своита сила и сексапил, но същевременно загадъчна – криеща се зад силен грим с очна линия или домино от тюл.

“Трябва да се замислим за мечтите,” казва Чиури преди ревюто. “По един или друг начин, те са част от висшата мода, от нашия бизнес. Но ако никога не мечтаем, то нищо няма да се промени,” коментира дизайнерката, несъмнено визирайки и промяната, която обществото и модата търпят в последните години. Изненадващо е, че този път мотивът за феминизма не е толкова ярко застъпен в дрехите й, колкото предишни сезони. Но липсата на надписи “Revolution” и “We Should All Be Feminists” Чиури компенсира със строги линии и цялостен femme fatale дух, струящ от моделите й.

missbloom.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви