Разкриха възрастта на Божи гроб

Археолозите, които изследват гроба, където се предполага, че е било положено тялото на Исус в Йерусалим, установиха, че погребалното ложе се е съхранило непокътнато.

Това е станало независимо че стените на пещерата, в която се намира, били разрушени в началото на XI век по заповед на халиф Хаким, който по онова време управлявал Йерусалим, заедно с първоначалната сграда, построена над Божи гроб.
През 2016 г. за пръв път от 450 години археолозите отместиха мраморната плоча над него. Тя била поставена през XVI век, тъй като много поклонници в църквата „Възкресение Христово” се опитвали да отнесат части от реликвата.

Под мраморната плоча учените откриха много каменни парчета. А под тях друга плоча с изсечен на нея кръст, датираща от времето на кръстоносните походи.

Във варовиковия камък изследователите намериха издълбана ниша с реликви, която се е запазила напълно. Археолозите изследваха погребалното ложе в продължение на близо 60 часа. След което, на 28 октомври, върнаха мраморната плоча на мястото ѝ.
Реставрацията се извършва от специалисти от Техническия университет в Атина съвместно с учени от университета във Флоренция и експерти от Армения.

Смята се, че мястото, където Исус е бил погребан, е открито по чудо три века след разпъването му на кръста. Според някои изследователи – от посланици на римския император Константин, обявил християнството за държавна религия. Други твърдят, че това е направила майката на императора – Елена.

Пещерата се намирала под основите на езически храм, издигнат по заповед на император Адриан. Той разпоредил на мястото на разрушения от римляните през 70 година Йерусалим да бъде създадена нова колония.

Според израелския експерт Дан Бахат, „не е възможно да се каже с абсолютна точност, че мястото, където е Божи гроб, е същото, където Исус е бил погребан. Но няма друго, което толкова точно да съответства и затова няма основание да отхвърляме истинността му”.

И точната възраст на светинята е…
Гробницата в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим е построена по време на император Константин Велики. Това означава: 300 години след разпъването на Исус Христос, съобщава National Geographic.

„Интересно е, че образците цимент, открити от нас в гробницата, не само ни помогнаха да открием следи от най-първия ѝ вариант. Те позволяват да потвърдим, че тя няколко пъти е била обновявана и преустройвана в следващите столетия“. Това казва Антония Моропулу (Antonia Moropoulou), ръководител на разкопките от Националния технологичен университет на Атина.

Според легендите, Божи гроб е открит в началото на IV век от императрица Елена. Тя е майката на Константин, първия християнски император на Рим, пренесъл столицата в Константинопол. По-късно около Божи гроб бил построен храмов комплекс. Той просъществувал 700 години, докато в началото на XI век не го разрушили арабските завоеватели. Както твърдят средновековните хроники, това е станало повод за Първия кръстоносен поход през 1095 г.

След завоюването на Йерусалим кръстоносците възстановили част от съоръжението. И построили храма „Възкресение Христово“ във вида, в който той достигнал до нас. Дълго време се смятало, че първоначалната гробница е била унищожена. Но миналата година археолозите, провели реставрация в храма, откриха надгробен камък, поставен през 1555 година.  Откриха и още една древна плоча, както и останки от основите.

В желание да изяснят възрастта на съоръжението учените откъртили няколко фрагмента от строителния цимент и от древната плоча. Анализирали колко радиоактивни елемента са се разпаднали в пясъчните кристали, влизащи в неговия състав.

Резултатите сочат, че гробницата е изградена ок. 345 година от н.е. – в епохата на управление на Константин и неговите синове Константин II и Констанций II. Според археолозите това е сериозен аргумент в полза на легендата, че гробницата действително може да е построена от император Константин и неговата майка.

От друга страна, както подчертават учените, все още няма никакви доказателства, че в пещерата, скрита под плочата, наистина е бил погребан Христос – голяма част от пещерата остава погребана под камъните на първоначалната гробница и по-късните съоръжения.

Бъдещите изследвания на тези артефакти ще помогнат да се изясни дали действително в гробницата е бил положен Христос, както да станат ясни и други детайли – например колко често Божи гроб е бил разрушаван и възстановяван за седемнадесет века, надяват се изследователите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви