Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие Декларация във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд Бургас и последващи публикации в медии, съобщиха от ВСС. Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 10 гласа „за“ прие Декларация  във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе извънредно заседание свикано, на основание чл. 33, ал. 1 от ЗСВ от членовете на Комисия „Професионална етика“ – Олга Керелска – председател, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова.

Заседанието бе с единствена точка в дневния ред приемане на Декларация във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии.

По-рано днес, Комисията по Професионална етика реши да бъде възложено на Етичната комисия при Окръжен съд – Бургас и ИВСС да извършат пълна и всеобхватна проверка, с оглед твърденията за неетично поведение и уронване престижа на съдебната власт от Калин Кунчев – съдия в Районен съд – Бургас.

Комисията по Професионална етика (КПЕ) към Съдийската колегия на ВСС се самосезира във връзка с излъчен материал на 15.01.2018 г. в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви – директно включване по повод протест на журналисти пред Съдебната палата в гр. Бургас. Към преписката бяха приобщени Декларация и подписка от журналистическата колегия в гр. Бургас с рег. индекс ВСС – 526/16-01-2018 г., получени днес в 11:57 часа на електронната поща на ВСС. В декларацията, адресирана до КПЕ се настоява за ревизиране на професионалната дейност на съдия Кунчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви