Френската актриса Катрин Деньов потвърди подписа си под обръщение в подкрепа на свободата на мъжете да ухажват настойчиво жените, но поднесе извиненията си на жертвите на сексуално насилие. Текстът бе публикуван в неделя вечерта на сайта на ежедневника „Либерасион“ (Libération). Деньов подчерта, че се извинява само на тези от жертвите на сексуално насилие, които са се почувствали засегнати от обръщението, публикувано в „Монд“.

Припомняме, че легендарната звезда на Франция и около 100 други жени поставиха имената си под декларация, осъждаща лавината от „изобличения“, която последва твърденията, че холивудският продуцент е атакувал сексуално жените в продължение на десетилетия. Във вторник една от най-почитаните френски актриси Катрин Деньов се обяви срещу новия „пуританизъм”, предизвикан от секс скандалите, и обяви, че мъжете трябва да имат право настойчиво да докосват жените.

Деньов и още 99 френски жени творци и преподавателки подписаха отворено писмо, отпечатано във в. „Монд”, в което се изразява съжаление от вълната „изобличения”, последвали обвиненията, че холивудският продуцент Харви Уейнстейн е изнасилвал или злоупотребявал сексуално с много жени десетилетия наред.

Според подписалите писмото последвалият „лов на вещици” е заплаха за сексуалната свобода. „Изнасилването е престъпление, но да се опитваш да съблазниш някого, дори да е упорито или непохватно, не е престъпление, а галантност и това не е признак на агресивен мачо”, се казва в писмото.

100-те французойки изтъкват, че добилата публичност история с Уейстейн е дала възможност да се обърне внимание на проблема със сексуалното насилие срещу жени, особено в контекста на злоупотребата със служебно положение от страна на някои мъже. Но, според тях, „тази свобода на словото придобива противоположна форма”, когато тези, които отказват да подкрепят нападките, биват заклеймявани като предателки, прикриващи престъпници.

Авторките изтъкват, че започнатата в социалните мрежи кампания в подкрепя на жертвите на секс тормоз е прераснала в начин за публично предявяване на обвинения срещу хора, които фактически не получават право на ответни действия и биват приравнени към сексуалните престъпници.

„Такова прибързано правосъдие вече доведе до жертви, някои мъже се сблъскаха с ограничения в работата, бяха уволнени, макар че постъпката им е била в това, че са докоснали нечие коляно, опитали са се да откраднат целувка, да говорят на интимни теми по време на работен обяд или да изпратят съобщение със сексуален характер на жена, която не отговоря на чувствата им”.

По-късно италианската актриса Азия Ардженто, която беше сред първите, които обвиниха Уейнстейн, реагира гневно в „Туитър“ по отношение на Деньов и другите подписали декларацията. Водещи френски феминистки също подложиха звездата на безмилостни нападки в писмо до френското радио, определяйки нея и съмишленичките й като „апологети на изнасилването“. Да се каже, че #MeToo е пуританска и е движено от „омраза към мъжете“ е „презрение“ към жертвите на злоупотреба и сексуален тормоз, настояват феминистите, обвинявайки своите противнички, че се опитват да „затръшнат капака“, отворил се от скандала с Уейнстейн.

Те заявиха, че повечето от жените, които са подписали писмото до ежедневника „Монд“, са „рецидивисти в защитата на прелъстителите на деца“, имайки предвид филмовия режисьор Роман Полански, когото Деньов подкрепя в дългата му борба срещу екстрадиране в САЩ по обвинения в изнасилване. „Писмото им е като уморен стар чичо, който не разбира какво се случва“, казват феминистите.

„(Мъжките шовинистки) прасета и техните съюзници имат основание да се притесняват. Техният стар свят бързо изчезва“, добавят противничките на Деньов. В подписаното от нея писмо е изразено недоволството от това, че „някои мъже се сблъскаха с ограничения в работата, бяха уволнени, макар че постъпката им е била в това, че са докоснали нечие коляно, опитали са се да откраднат целувка, да говорят на интимни теми по време на работен обяд или да изпратят съобщение със сексуален характер на жена, която не отговоря на чувствата им”.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви