Официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 ще бъде даден днес, 11 януари, с тържествена церемония в Народния театър.

Преди официалното откриване премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Във фокуса на срещата ще бъдат българските приоритети, част от програмата на триото Естония – България – Австрия.

Това са перспективата пред Западните Балкани, продължаването на кохезията, сигурността и стабилността на ЕС, цифровата икономика, както и бъдещето на Европа и младите хора в Общността.

Председателят на Европейския съвет пристига в България за откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което ще стане с откриващ концерт в Народния театър.

Освен него, официални гости на церемонията ще са президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

Очаква се министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова да изнесе встъпителна реч.

Веднага след нея официални речи ще изнесат президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов.

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости ще разгледат интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници.

Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи.

Сцената на Народния театър ще извика силни емоции – чрез наситения ритъм на народните танци, тържествеността на църковните песнопения, игривостта на ударните инструменти. Музикален образ на страната ни, оформен чрез таланта и вдъхновението на твореца.

Съчетание от автентичен фолклор и съвременни мотиви – церемонията по откриване на Европредседателството обещава да покаже най-доброто от културните ни традиции.

Ансамбъл „Българе“ ще представи неравноделните ритми на „Надиграване“ – фрагмент от авторския спектакъл „Това е България“

Смирение и възхвала на духовността в изпълнението на „Тебе поем“ на формация „Ева квартет“. Те ще представят и „Шопски напеви“ – автентични песни от Западна България.

Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел Ангелогласният“, Стоян Янкулов и ансамбъл Чинари, формация „Булгара“ и Детския хор на Българското национално радио ще допълнят празничната програма.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви