15-годишният Иван от к-с „Меден рудник“, който е обвинен в убийството на 11-годишната Никол Йончева  е вменяем, сочи съдебно-психиатричната експертиза, съобщиха от прокуратурата. Според родителите на момчето той е бил тих и кротък и дори с лека умствена изостаналост. Те смятат, че и затова е обвинен, че е заколил момичето, а виновникът е друг. Според психиатрите Иван е  можел да ръководи действията си и е осъзнавал значението на постъпките си. Според прокуратурата има неоспорими доказателства, че той е извършителят. В пробите, взети от Иван и Никол, няма следи от наркотици.

Полицаите са установили, че тя е имала среща с 15-годишния Иван, с когото се запознала в социалната мрежа. Никол е била особено активна във Фейсбук, имала е над 3000 приятели и няколко профила. Последното, което е написала е: „Ще ме водят на ресторант, после ще разказвам“. Ресторантът се оказал заведение, където се пуши наргиле и, според официалната информация, това дали да останат там или не е поводът Иван да се ядоса и да намушка момичето в асансьора до смърт. Друга версия е, че Иван се опитал да я целуне, а тя му отказала и това е станало причина да се отприщи гнева на момчето.

Пред разследващите Иван е казал, че поводът да отидат в бл.108 в Меден рудник е наистина, за да пушат наргиле. Такава е била уговорката. Но полицаите смятат, че причината е  сексуална нагласа към Никол. Горе, на тавана на този вход, са намерени употребявани по-рано презервативи и вероятно  е било някакво сборище. Той е искал  да отидат там, смятайки, евентуално, да се стигне до секс. Предполага се, че тя го е отхвърлила в асансьора и се подиграла с него, което е провокирало агресията му.

Иван е арестуван с кървави дрехи. Посочил е къде е изхвърлил ножа и телефона на Никол, каза прокурорът Георги Ханджиев.

Откакто е арестуван, Иван не говори. Единственото, което каза  няколко пъти е, че не той е отговорен за жестокото дело.  „Не съм виновен, убиецът на Никол е по-голямо момче с маска. Аз го видях, но той ме заплаши, че ще убие семейството ми”. Тези думи Иван е казал на майка си. Тя и баща му са категорични, че обвинението срещу сина им е скалъпено.

Според майката на Иван на фаталния 20 август той не е прекрачвал прага на бл. 108, а през цялото време си е играл пред вкъщи, като децата разказвали, че въпросното момче с маска се е приближило към неговия блок – 96. Близки до семейството на Иван твърдят, че той не може да убие и муха, защото е кротък и… дори слабоумен.

Медиите публикуваха неофициални нови разкрития, свързващи богаташки син с трагедията с Никол Йончева. При това въпросният живеел в същия блок и в същия вход, където е станало местопрестъплението.“Това момче, чиито баща е голям богаташ, със сигурност е бил един от “очевидците” и “свидетелите” на престъплението. И е наговорил на полицията така удобните нему неща. Натопиха малоумния Иван и най-вероятно точно той ще бъде осъден”, коментират хора, наричащи се запознати, но настояващи да останат анонимни.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви