Носителката на „Оскар“ Кейт Бланшет ще бъде председател на журито по време на филмовия фестивал в Кан тази година. Решението на организаторите идва само броени дни, след като актрисата се включи в движението Time’s Up, подпомагащо жертвите на сексуално насилие, както в Холивуд, така и сред работническата класа.

Бланшет ще бъде едва 12-та жена, оглавила журито на фестивала, който ще се проведе за 71-и път между 8 и 19 май. Предишната дама, станала председател на оценяващите бе новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън (2014 г.). Миналата година пък позицията бе дадена на испанския кинодеец Педро Алмодовар.

Тогава начело на журито в категорията „Особен поглед“, където имаше и българско участие, застана Ума Търман. Звездата от „Криминале“ остана очарована от „Посоки“ на родния режисьор Стефан Командарев, като дори лобира и за награда за целия актьорски екип на продукцията.

Въпреки суперлативите и набъбващия лавинообразно брой държави, желаещи да закупят филма, голямата награда отиде при „Почтен човек” на иранецът Мохамад Расулоф.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви