„По категоричен и несъмнен начин беше доказано и разкрито престъплението, извършено в Нови Искър. Привлечен е обвиняем – Росен Ангелов“. Това заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов по повод разследването на тежкия случай и отбеляза, че за по-малко от 48 часа са извършени множество процесуално-следствени, оперативно-тактически и технически дейности: 16 огледа на местопроизшествия и претърсвания на жилища и местности; назначени са 91 експертизи, от които 18 – ДНК анализи, 36 – биологични, 31 – комплексни /физико-химични, балистични, дактилоскопични/; и шест съдебно-медицински експертизи. В рамките на този кратък период са разпитани и 21 свидетели, някои от тях – пред съдия, извършени са и стотици разузнавателни беседи. За няколкодневната денонощна работа Сарафов благодари на екипа от разследващи полицаи, оперативни работници, полицаи от специалните сили и прокурори, които вложиха максимален професионализъм, за да може убийствата да бъдат както разкрити, така и доказани.

В резултат на огромната по обем работа, името на извършителя бе известно още в първите 24 часа – Росен Ангелов е без документи за самоличност, без собственост, без работа. Известен е сред познатите си като Горския човек. Има три присъди „лишаване от свобода“ – за кражба, за изнасилване и за блудство с момиче на 12 години. Последната от тях е произнесена задочно, тъй като се е укрил. Обявен е за общодържавно издирване на 8 септември 2009 г. Освен наложените присъди, е обект на разследвания по други досъдебни производства и наказателно производство за друго блудство с малолетна. По категоричен начин е доказано авторството и на убийствата в Нови Искър, включително и с ДНК анализ, следи и веществени доказателства. Установено е, че той е действал сам. Аутопсиите на жертвите показват, че са покосени с по няколко изстрела в телата и контролен изстрел в главите. На този етап оръжието не е открито.

Росен Ангелов е привлечен задочно като обвиняем за деяние по чл. 116, ал. 1, т. 4 вр. чл. 115 вр. чл. 29 – за убийство на повече от един човек, при условията на опасен рецидив, и за предумишлено извършено деяние. Към настоящия момент мярка за него не е взета, тъй като не е установен – съобщи административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова.

Подробности за работата по разкриване и доказване на престъплението оповести главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Той информира, че екипът продължава работа с огледи на места, потенциално свързани с извършителя. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, всички сили, включително на Българската армия, участват в издирването на извършителя, който е склонен към насилствени действия. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е свикал щаб за организация на мащабна специализирана операция за задържането, с оглед и информацията, че е потенциално опасен. В действията участва и ГД „Гранична полиция“, която е осигурила въздушен транспорт и наблюдение на региона с термовизионни камери. Операцията ще продължи до задържането. В този контекст е поискана забрана на ловните излети в районите на операцията. Главният секретар на МВР допълни, че всички действия се докладват на министър-председателя и на главния прокурор.

Единствено благодарение на денонощната работа и събраната по оперативен път информация са преодолени затрудненията при събиране на данни и формиране на мотив – той е личен, свързан с интимни отношения. Изградена е версия за последователността на извършване на убийствата, предстои тя да бъде потвърдена от експертизите. Има следи, които говорят за опити за заличаване на следи на местопрестъплението, включително разместване на телата. Предстои изясняване на цялостната фактическа обстановка. Главен комисар Маринов допълни също, че ще бъде назначена проверка на провежданите издирвания на извършителя при предходните случаи.

Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов призова хората, ако забележат извършителя, да не правят опити за контакт с него, а да сигнализират веднага на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Проверяваме всеки един сигнал, след като разпространихме снимката, получаваме обаждания от цялата страна. В района на операцията са съсредоточени достатъчно полицейски сили, които да се грижат както за издирването и задържането на извършителя, така и за сигурността на живеещите там.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви