Виктория и Александър са най-предпочитаните имена и през 2017 година, сочат данни на НСИ. Не така стоят нещата за Бургас. Тук най-популярните мъжки имена сред новородените през миналата година са Георги, Иван и Димитър. Най-много кръстени при момичетата в Бургас са с имената Мария, Иванка и Елена.

Сред Топ 10 мъжки имена са още Георги, Димитър, Иван и Никола. Има и необичайни за родната традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор. През последните години се увеличава броят и на новородените с имена на български владетели – Борис, Калоян, Симеон, Аспарух. Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2017 г. са Емир и Мерт.

Сред десетте най-често срещани имена за момичета през последните три години са Виктория, Мария и Никол. Веднага след тях са Рая и Александра. Най-разпространените мюсюлмански имена при момичетата са Елиф и Мелек.

През 2017 г. двойно име са получили 273 момчета и 468 момичета, като разнообразието при тях е изключително голямо. При новородените през 2017 г. се запазва тенденцията за по-голямо разнообразие при имената на момичетата (2939 имена) отколкото на момчетата (2452 имена), макар че разнообразието е по-малко от предходната година, отчита НСИ.

От началото на 21-ви век все по-често се избират имена, популярни в целия свят – Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол и София.

До 2015 год. Георги е начело в класацията на най-предпочитаните имена. ПРез 2016-та отстъпва място на Александър, който води и през 2017-та.

При момичетата Виктория все още води, макар втора година броят на кръстените новородени да намалява.

Макар броят им да намалява в последните години Топ 20 се оглавява от Георги при мъжете и Мария при жените. Мехмед, Ахмед и Мустафа остават най-желаните мюсюлмански имена в Топ 20, а сред жените са Фетме, Айше и Емине.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви