На 31 декември музиката ще свири, фойерверките ще осветяват небето, а след полунощ най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС ще поеме председателството на Съвета, пише в коментар британското издание The Guardian.

Председателството не е отговорната задача, каквато беше преди години, но ще е забележителен момент за балканската страна, присъединила се към общността през 2007 година.

10 години след присъединяването на България към ЕС все още отворени остават въпросите за борбата с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в управлението на страната също е причина за притеснение, пише още изданието.

„Никой в България не преследва политическата корупция, нито един бивш министър не е в затвора“, коментира председателят на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов. Организацията показва фрапиращи данни за корупцията в страната. Всеки пети българин, общо 1,3 млн. души, съобщава, че е участвал под една или друга форма в корупционно плащане. През 2015 година делата за корупция, които имат своето решение, са едва 72.

Изданието посочва, че България и Румъния се присъединиха заедно в ЕС и двете са поставени под мониторинг от Брюксел по отношение на реформата в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност (само за България – б.р.).

Според Руслан Стефанов от Центъра този механизъм е дал резултат по отношение на организираната престъпност. „Но по отношение на корупцията и съдебната реформа резултатите не са каквито очакваше ЕС и Брюксел“, казва още той.

Стефанов не е съгласен с резултатите от проучването на Transparency International за корупцията в България. За него това проучване показва повече дали хората харесват своята страна, или не. „Не мисля, че България е по-корумпирана от Словакия, например, но икономическият ефект е по-голям, защото икономиката на България е по-малка“, коментира анализаторът.

В Брюксел пък са категорични – мониторингът над България ще продължи, докато ЕК не види изпълнени всички препоръки.

Всъщност България е една стабилна и непроблематична държава в очите на Брюксел. Тя не нарушава правилата, както прави Полша, не се бори с квотите за бежанци като Унгария, нито изисква милиарди спасителна помощ като Гърция. По тази причина и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер иска бързо влизане в еврозоната и в Шенген. Но опасенията за корупцията кара Франция, Германия и още няколко западноевропейски държави да блокират Шенгенската зона за България и Румъния, допълва още The Guardian.

Изданието посочва още, че едно от големите притеснения за ЕС може да дойде от участието на „ксенофобската партия Обединени патриоти“ в управляващата коалиция. Припомнена е присъда за вицепремиера Валери Симеонов за дискриминация в изказване в Народното събрание през 2014 година. Тогава той нарича ромите „арогантни и озверели човекоподобни“.

Военният министър Красимир Каракачанов пък е призовавал за защита на границите и с военна сила, ако се наложи, срещу бежанците. Всичко това не прави впечатление на премиера Бойко Борисов, но за Брюксел е алармен сигнал. Комисарят по въпросите на правосъдието Вера Йоурова призна пред Politico, че следи ситуацията с ромите в България, пише в заключение The Guardian.

investor.bg