70-метровият пилон на Чинията на връх Бузлуджа да бъде превърнат във величествена статуя на Исус Христос, предлага старозагорец в официално писмо до областния управител Гергана Микова, която като представител на държавната власт е прекият стопанин на някогашния емблематичен за БКП монумент. Това е едно от най-дръзките предложения за бъдещето на уникалното съоръжение, чакащо реда си за проучване от комисията, която ще трябва в скоро време да вземе решение как сградата да бъде санирана и запазена.

Авторът на предложението напомня, чe най-яркият символ на Рио де Женейро – монтираната върху 709-метровия хълм Корковадо през 1931 година статуя на Спасителя, е само 39,6 м висока, а нашата щяла да стане допълнителен магнит за туристи и поклонници със 70-те си метра.

И в момента не липсват туристи, които искат непременно да влязат в рушащите се лабиринти на Чинията, признава старозагорската губернаторка, като последният случай бил в самото навечерие на коледните празници. След воя на монтираната там сирена охранителите от СОТ спипали трима души, които пробвали с флекс да разрежат заварките по стоманената портална врата. На „планинарите“ бил съставен акт, а техниката им е иззета, пише в. Монитор.

Микова се надява подобни опити да намалеят, след като в дните преди Нова година на върха отвори врати изнесен полицейски пункт, където на смени ще дежурят шестима униформени служители на МВР-Казанлък.

От областната управа напомниха, че след построяването й Чинията, за която имаше идея да бъде прехвърлена от държавата на БСП, но поради финансови проблеми червените отказаха да я стопанисват, е била част от националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, чиито паметници са били охранявани от МВР. За кратко време, поради липса на достатъчно средства, полицията прибрала своите хора от района, но няколко месеца по-късно се върнала обратно край Паметника на Свободата.

„Просто възстановяваме нещо, което е било, освен живата сила ще бъде запазена и сигналната техника, за да не допуснем нерегламентирано влизане в монумента и не дай боже трагичен инцидент с мераклии за селфита от площадката на пилона“, коментира Микова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви