Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров даде заявка за създаването на професорско политическо движение. „Ще направим политическо движение, да се измерим колко струваме в очите на избирателя. След това може да се трансформира в политическа партия“, каза той пред БиТиВи.

„Преди година основахме движение „Боянски клуб“ на университетски професори и такива от БАН, което щеше да лобира за приемането на неща, свързани с културно-историческото наследство, но не върви. Затова си мисля дали да не възродим традицията от 1935 – 43 г. на т. нар. професорски правителства. За да стане това, трябва да се участва в политиката“, заяви Димитров.

Уточни, че във въпросните правителства участвали не само професори, но хора които най-добре знаят кое как да се направи, били са добри мениджъри и са били умни.

В отговор на въпрос дали това означава, че се връща в политиката (Божидар Димитров бе министър на културата в първия кабинет „Борисов“ – бел. ред.), той отговори отрицателно, но с уточнението, че ако движението се окаже успешно, то може да прерасне в партия.

Обясни, че професорския клуб и сега давал съвети на управляващите отстрани като някои от тях изпълнявали самите му членове.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви