Украйна и Турция няма да станат членове на Европейския съюз в обозримо бъдеще, прогнозира германският външен министър Зигмар Габриел в интервю за медийна група „Функе“, цитиран от ТАСС.

Според Габриел трябва да се търсят „алтернативни форми за по-близко сътрудничество“ с тези страни. Той смята, че пример за такива отношения може да стане споразумение, подобно на това, което Брюксел се опитва да договори с Лондон. „Ако успеем да постигнем разумно споразумение, което да регулира отношенията с Европа след Брекзита, то може да стане образец за други страни – за Украйна или за Турция“, отбеляза министърът, цитиран от БТА.

По отношение на Турция той не изключи възможността в крайна сметка да се стигне до по-тясна форма на митнически съюз, но подчерта, че това не може да стане, докато ситуацията в Турция не се промени.

Отношенията между Германия и Турция в последно време са накърнени от множество арести на германски граждани, заподозрени във връзки с терористични организации и в опит за подготвяне на държавен преврат. По данни на германското външно министерство в затвори в Турция се намират повече от 50 германски граждани.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви