Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди определение на Окръжен съд – Ямбол спрямо Симеон Димитров, 18-годишен, и измени съдебния акт спрямо Костадин Стоянов, 14-годишен, като му наложи мярка “надзор на инспектора при Детска педагогическа стая – Ямбол“.

Двамата са подведени под наказателна отговорност за това, че в с.Дражево, област Ямбол, действайки в съучастие като съизвършители са направили опит да отнемат чужди движими вещи от владението на 31 – годишен таксиметров шофьор на лек автомобил „Форд“ и парите от оборота, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили сила и заплашване – възпроизвели изстрели с газов пистолет и въздушна пушка в областта на гърба на водача на автомобила и са го заплашили с нож. Деянието е придружено с опит за убийство на пострадалия, като престъплението е останало недовършено  поради независещи от извършителите, причини.

В съдебно заседание прокурорът от Апелативна прокуратура пледира за потвърждаване на определението на ОС – Ямбол като правилно и законосъобразно.

Служебният защитник на Симеон Димитров настоя съдът да наложи мярка за неотклонение “домашен арест“, като изтъкна аргументи, че младежът е отличен ученик и спортист в спортното училище “Пиер дьо Кубертнен“ в Ямбол и деянието в което е обвинен е инцидентно.

Защитата на  непълнолетния Костадин Стоянов поиска от съдебния състав да определи по-лека мярка на ученикът като предложи това да бъде надзор на директора на Спортното училище в Ямбол или надзор на инспектор в ДПС.

Обвиняемите заявиха пред съда, че искат да продължат да учат, съжаляват за стореното.

След като се съобразил с подадените жалби от подсъдимите, становището на прокуратурата и доказателствата по делото Апелативен  съд – Бургас  е намерил жалбата на Симеон Димитров за неоснователна.

До този момент разследването разполага с достатъчно данни, за да се обоснове предположение, за авторство на грабежа и опита за убийство на таксиметровия водач. Става дума за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. Съдът е преценил, че събраните доказателства сочат реална опасност от укриване на Симеон Димитров и от извършване на друго престъпление.

Въпреки чистото съдебно минало и добрите му личностни характеристики начинът на извършване на престъплението, демонстрацията на упоритост и предварителната организация  навеждат на изводи за завишена опасност на извършителя, се посочва в определението.

Втората инстанция намира възражението на защитника на Костадин Стоянов, че не е налице изключителен случай, който да налага едно момче на 14 г. да бъде задържано под стража, за основателно. Предстоят експертизи, които да установят дали Костадин е разбирал свойството и значението на това, което върши и дали е могъл сам да ръководи действията си към момента на престъплението.

Все още не изяснен механизмът на престъпното деяние, което е вменено и на двамата обвиняеми. Въззивният състав е преценил, че най- подходящата мярка за Костадин Стоянов в случая е да бъде поставен под надзор на инспектора при ДПС Ямбол.

Определението на Апелативен  съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three + 13 =