897 млн. лв. са събраните данъци и осигуровки през тази година, стана ясно на заключителна пресконференция на НАП-Бургас. От тази сума 440 млн. лв. са данъците, останалите са платените осигуровки. 240 млн. лв. пък са събраните просрочени задължения. Предотвратено е ощетяване на Републиканския бюджет с 41 млн. лв данъци и осигуровки. В сравнение с миналата година събраните средства са повече със 133 млн. лв.

Като цяло се забелязват две тенденции. Първата е свързана с нарастване на доброволното деклариране и плащане на задължения от страна на бизнеса и физическите лица към НАП, както и на заплащане на просрочените такива. По двете направления се постига ръст от 80%.

Втората тенденция е свързана с ефекта от контролните действия. За разлика от 2016 год., през настоящата са направени по-малко проверки, издадени са 959 акта, което също е по-малко, но пък ефектът от проверките е по-голям. Същото може да се каже и за проведените търгове. През 2017-та те са 190, а през миналата са 100. Постъпили са над 1 650 000 лв. от търгове.

От началото на годината са събрани 240 милиона лева просрочени задължения, с 32 милиона повече от 2016 г. Близо 80 процента от тях са платени доброволно, без да се достига до използване на крайните мерки, позволени от закона, бе посочено още на брифинга.

От това лято се забелязва и засилване на тенденцията за подаване на сигнали ижалби за неиздаване на касови бележки. Повечето са основателни, но има и много, които целят удар срещу конкуренцията.

Над 450 са фирмите с просрочени задължения, които са на пряк мониторинг на НАП. Всички те са със задължения от над 100 000 лв. В същото време обаче има и намаление на просрочените задължения от 35 млн. лв.

През 2017 година са извършени 92 електронни ревизии, при които са установени недекларирани задължения на фирми за над 4,7 милиона лева. НАП Бургас е извършил и 92 запора на каси, като общата иззета сума е  94 374 лева. От проведените от началото на годината 190 търга, в бюджета са влезли над един милион лева.

На брифинга бе посочено още, че НАП е администрацията, която предлага най-много електронни услуги на своите клиенти. В сферата на обслужването бургаската приходна администрация отчита повишена ефективност, професионализъм и коректно отношение към клиентите. Чрез предлаганото електронно обслужване, на бизнеса са спестени време и средства. Над 60 хиляди лица от региона вече притежават персонален идентификационен код (ПИК) и могат освен всичко останало, и дистанционно да контролират своите работодатели.

През следващата година една от новостите в работата на НАП-Бургас ще бъде въвеждането на ПОС терминали. Как ще става обслужването на клиентите с тях, ще бъде обявено догодина.

От НАП заявиха, че проверките в търговските обекти вече се правят през уикенда и след края на работното време на администрацията. Като причина за това посочиха, че през почивните дни и след 17.30 ч. оборотите рязко спадали.

В пресконференцията взеха участие Христо Узунув, пресаташе, и директорите на дирекции „Обслужване“, „Контрол“ и „Събиране“ Сияна Димитрова, Пенка Жекова и Светослав Синков

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви