Такса смет в Бургас няма да бъде вдигана. Това стана ясно преди минути по време на заседанието на Общински съвет-Бургас. От администрацията, в лицето на Руска Бояджиева, зам.-кмет „Европейски политики, околна среда“, още преди дебатите по темата заяви, че администрацията оттегля предложението си за завишаването.

Кметът Димитър Николов направи пояснение, че причина за оттеглянето е комплексно, но основно е заради нежеланието на останалите 8 общини в областта, които използват депото в Братово, да увеличат разходите си по неговата поддръжка.

„Преди години никой не е предполагал, че ще има толкова много електронни отпадъци, като телефони и телевизори. Считаме, че Община Бургас не трябва да поемата цялата тежест за преработката на отпадъците и ще търсим вътрешни резерви за покриване на разходите ни в този ресор. Бургазлии плащат достатъчно много данъци, с които не се натоварват толкова останалите жители на другите общини. Издържаме куклени театри, опера и много други областни социални институции, за които не получаваме помощ от други общини“, каза кметът.

Общинският съветник Живко Табаков заяви от своя страна, че не разбира защо бе оттеглено увеличаването на такса „смет“, след като през последните 2 години такова е нямало. Притесненията на Табаков са, че едно следващо увеличаване след време ще значи, че това ще бъде с повече от 0,1 промила, колкото бе желанието на администрацията сега.

„Трябва да се обърне и повече внимание на малките населени места, където сметосъбирането не е толкова качествено, колкото в централните бургаски улици“, коментира той.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви