Общо 16 хил. лева бяха събрани на провелия се „Дарителски кръг”, организиран тази година от „Обществен дарителски фонд Пиргос” – Бургас.

Церемонията по представянето на прокетите се състоя в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино” – Бургас, в присъствието на много индивидуални и корпоративни дарители от целия Бургаски регион, чието добро сърце и дарителска култура спомогнаха за набиране на необходимите средства за реализацията на представените благотворителни идеи.

Гост и водещ на събитието беше Моника Писанкънева – мениджър развитие на филантропията към Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) – фондацията, която въведе в България модела „Дарителски кръг“. Чрез ФРГИ бяха удвоени дарените на събитието средства от финансиращата организация „Америка за България”.

Христо Панайотов, изпълнителен директор на фондация „Обществен дарителски фонд Пиргос“ Бургас, приветства гостите и им благодари за моралната и финансова подкрепа за тази благородна кауза.

На чаша вино присъстващите се запознаха с представените от участващите организации проекти, след което се проведе и самата дарителска сесия в подкрепа на петте идеи.

Всички проекти успешно събраха предварително обявените суми, като бяха заявени и допълнителни средства, които ще бъдат приведени по банков път в срок до края на декември. Окончателните суми, събрани за всеки от проектите, ще станат ясни след изтичане на този срок. Участващите организации се ангажират да разширят дейностите по проектите си, като през януари ще бъдат сключени и договорите за тяхното финансиране.

Припомняме ви кои бяха и представените на Дарителски кръг проекти, както и каква беше сумата, обявена предварително за финансиране:

„Развитие на творческото мислене при децата и театралното изкуство в община Несебър на Народно читалище „Месемврия 2015“ – Несебър. Целта на проекта е популяризиране на театралното изкуство чрез работа с деца и младежи, да се осигури и обезпечи необходимата сценография и техническо оборудване за подготовка и представяне на два спектакъла. Стойност на проекта – 6000 лв.

„Обучение на бъдещето“ – Училищно настоятелство при ОУ „П.Р.Славейков“ гр.Бургас. Цел: Закупуване на Мултимедиен 65 инча интерактивен touch дисплей, който да бъде използван в учебния процес, за въвеждане на нови технологии в образованието, стимулиране на креативността. Стойност: 7300 лв.

„Дари живот“ – популяризиране на дарителска кампания за Отделение по неонатология на УМБАЛ Бургас и закупуване на апаратура за нуждите на отделението на Фондация „Институт за здравно образование“. Целта на проекта е създаване на трайни дарителски нагласи за подпомагане дейността на отделението. Стойност: 4900 лв.

„Народните будители и аз“ на Ротари Айтос. Целта на проекта е да представи на младите хора имената и дейността на велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на България, както и да предостави поле за творческа изява на младите хора, които работейки в екип следва да извършат издирвателска и събирателска дейност . Стойност на проекта: 4790 лв.

„Капитаните“ на Бургаска Морска Асоциация. Целта на проекта е популяризиране на морските професии сред учениците от Бургас и региона. Стойност на проекта: 6100 лв.

Реализацията на проектите ще можете да проследите през следващата 2018 г. на сайта на „Обществен дарителски фонд Пиргос – Бургас”: http://pirgosfond.org

 

Какво е Дарителски кръг?

Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK, www.thefundingnetwork.org.uk), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна. Финансиращата мрежа e борса за индивидуални дарители и организации, търсещи финансиране, както и първият във Великобритания отворен дарителски кръг. Това е общност от дарители, които заедно са успели да съберат над 4 милиона паунда за 10 години и са финансирали над 600 проекта на граждански организации. Местни дарителски групи в Лондон, Бристол, Оксфорд, Девон, Норфолк, Кент, и други градове се присъединяват към този дарителски кръг. Отскоро в Лондон работи и младежка финансираща мрежа към същата организация.

Как работи дарителският кръг?

Членовете на дарителския кръг се събират няколко пъти годишно по време на специално организирани събития за набиране на средства, в рамките на всяко от които се разглеждат 4-5 проекта. Проектите са предварително подбрани от специална комисия, формирана от членове на дарителския кръг. Те се представят от техните изпълнители (организации или неформални групи от гражданското общество) в рамките на 5 минути, след което дарителите имат възможност да задават допълнителни въпроси към всеки проект в рамките на още 5 минути.

Организацията-домакин на събитието осигурява подходяща зала и покани до потенциални дарители. Всяко събитие на дарителския кръг е отворено както за постоянни членове на кръга, така и за нови дарители. След кратко представяне на проектите, дарителите публично обявяват своите дарения за всеки един от тях. Организацията-домакин предварително информира дарителите за целевите суми, които трябва да бъдат набрани за всеки един от проектите, както и за минималната дарителска вноска. Набраните средства постъпват по сметка на организацията-домакин на събитието, която се ангажира във възможно най-кратък срок (до 1 месец след събитието) да ги отпусне като грантове към организациите-изпълнители. Дарителите, участващи в срещите, получават отчет за резултатите от финансираните проекти от сайта на Организацията-домакин.

Дарителските кръгове в България

У нас, моделът „Дарителски кръг“ беше пренесен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ, www.wcif-bg.org), която през 2012 г. стана лицензиран партньор на TFN, UK (www.thefundingnetwork.org.uk). Пет години след провеждането на първия Дарителски кръг у нас са набрани близо 600 000 лв. в подкрепа на 201 местни инициативи. С тях са се ангажирали близо 2000 индивидуални дарители, като малко под половината от тях даряват редовно. Подкрепените инициативи са се реализирали в над 10 населени места в страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви