Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че палестинците трябва да разберат и да приемат, че Ерусалим е столица на Израел – тогава може да бъде постигнат мир. Ерусалим е бил столица на Израел в продължение на 3000 години и никога не е бил столица на друг народ, напомни Нетаняху, цитиран от Би Би Си.

Изявлението беше направено на фона на протестите в арабските и мюсюлманските страни във връзка с признаването на града за израелска столица от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Нетаняху се срещна в Париж с френския президент Еманюел Макрон. В изявлението си след срещата той определи като абсурдни опитите да се отрече хилядолетната връзка на еврейския народ с Ерусалим.

„Можете да прочетете за това в една хубава книга – нарича се Библия. Можете да го прочетете и в други книги. Известно е от историята на еврейските общности в цялата диаспора… Къде другаде да бъде столицата на Израел, ако не в Ерусалим?“ – посочи премиерът на Израел.

„Колкото по-скоро палестинците приемат това като реалност, толкова по-скоро ще постигнем мир“, обобщи Нетаняху. От своя страна френският президент призова израелския си колега към „мъжествен жест“ към палестинците. По думите му, трябва да бъде намерен изход от задънената улица.

Като възможна стъпка той посочи отказ от страна на Израел от строителство на селища на територията на Палестинската автономия. Макрон се застъпи за идеята за създаване на две държави като възможност за прекратяване на близкоизточния конфликт. Той осъди потушаването на палестинските протести, като същевременно осъди и всеки форми на атаки срещу Израел.

Нетаняху не реагира на отправената критика. Решението на президента Тръмп за признаване на Ерусалим за столица на Израел, което беше обявено в сряда, стана обект на множество критики. Франция също не подкрепя решението на Тръмп.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви