Закопчана със скоба лека кола се е освободила от блокиращото устройство и напуснала синята зона. Шофьорът на возилото е наказан с глоба от 200 лв. Той обаче обжалвал в съда и наказанието е отхвърлено.

Случката е от началото на лятото. На 21.06. в 10.45 ч. двама служители в общинското звено „Синя зона“ закопчали със скоба „Хонда“ с бургаска регистрация. Колата била паркирана на ул. „Хр. Ботев“, но без да бъде платена таксата. Около 14:00 часа при повторен обход на района, същият екип установява, че блокираният автомобил липсва, а „скобата“ е свалена и захвърлена на място. Бил подаден сигнал до 01 РУП – Бургас. Няколко дни по-късно бил съставен акт за административно нарушение. При съставянето му шофьорът написал възражения, но не се възползвал от възможността да даде в 3-дневен срок писмени такива. Дни по-късно в срок било връчено постановлението за извършеното нарушение и наложена глоба от 200 лв. На 31.07. обаче била подадена жалба.

Започнало дело, което в крайна сметка отменя наказателното постановление. Причина за това е, че не може да се докаже, че жалбоподателят е този, който е махнал и захвърлил „скобата“ на улицата.

„Напълно възможно е автомобилът да бил управляван и от друго пълнолетно лице от семейството му, както е възможно също така „скобата“ да е била премахната от съвсем странично лице. В този смисъл е налице липса на доказване от страна на наказващия орган по отношение на авторството на вмененото на Б.Г. деяние. В административнонаказателната преписка липсват каквито и да е доказателства относно това как актосъставителя и въобще служители на Община Бургас са установили, че нарушител е именно Г. От показанията на актосъставителя и свидетеля по акта по време на съдебното производство може да се приеме само и единствено, че АУАН е съставен в присъствие на Б.Г.; че му е връчен препис след подпис и, че е бил много любезен през цялото време. Двамата свидетели не съобщават въобще как са стигнали до извода за авторството на деянието, а самият актосъставител дори посочва, че органите на 01 РУ – гр.Бургас дори не са им дали информация за дееца след подадения сигнал.

Тези обстоятелства въобще не могат да дадат основание на настоящия състав да приеме, че авторството на вмененото деяние е доказано и че следва настоящият жалбоподател да понесе предвидената административнонаказателна отговорност“.

Колкото и странно да звучи, тези са мотивите, с които съдът отхвърля наказанието.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви