Група граждани на един от централните и най-гъсто населени комплекси – „Възраждане“, ни изпратиха писмо и снимки, в които описват „трудовия“ процес по почистване на района, в който живеят. Те изказват възмущение от почистващата фирма, която вместо да прибере събраните от хората листа, ги е върнала обратно в градинката пред блока. Това е станало с „иновативен“ подход – бутане с крак. Хората сигнализират, че тук боклука по тротоарите от окапаните листа не се прибира с дни и затова са „повикали неволята“, макар да са платили такса смет. Това съвсем не е единичен случай за този комплекс. Преди дни описахме подробно как се поддържа чистотата в Борисовата градинка. Там 2 седмици пък стояха чувалите с уж изметените листа от градинката. Едва този понеделник чувалите бяха вдигнати, а мръсотията продължава да си е почти същата.

Ето писмото на възмутените жители от комплекса:

„В края на октомври фирмата, която преди повече от година направи ремонт на улицата, където живея, разпръсна сериозно количество пясък върху плочките по цялото й протежение. Това стана след голямото наводнение в Бургаско. Явно, проливните дъждове са отнесли и пълнежа между новите плочки на „ремонтирания” тротоар. Добре, фирмата е взела необходимите мерки, но този пясък продължава така и да си стои. Не го издухаха ураганните ветрове, които бушуваха няколко дни в града, не го измиха и последвалите дъждове, които паднаха.

Не го почистиха и работещите в общинската фирма „Чистота”. На 4 декември, понеделник, ден преди да падне поредният дъжд, почистващите изметоха и събраха само листата от пътните платна, но не и от тротоарите.

Отговорникът на групата е в средата на снимката

Самоинициатива проявиха жители от съседния блок, които след като видяха, че се метат и прибират листата от улицата, хората събраха окапалата листна маса от градинките пред входа си и я струпаха на две купчинки върху тротоара. За огромно учудване, едър мъж с оранжева жилетка /може би някакъв отговорник на групата по почистване/ се разпореди на ромски език, сочейки с ръка към двете купчини листа. Съответно единият работник избута с крак листата обратно в градинката, а другата просто остана на тротоара./снимката долу/

Събирането на листата в чували продължи само по пътното платно, но от другата страна и една от купчините между автомобилите остана. Малко по-късно мина и камионът, на който се товареха чувалите. Добре, че хората там бяха много по-отговорни. Развикаха се по посока на колегите си и прибраха забравената купчинка и нежеланата от тротоара. Листата от другата градинка отидоха в контейнера за смет….

А ние, живущите на ул. Христо Фотев и до ден днешен продължаваме да внасяме в жилищата си забравения пясък. Нищо, че си плащаме таксите смет и т.“

Дано някой обърне внимание и то преди сесията този месец, на която ще се гласува поредно вдигане на такса смет в Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − five =