Над 200 х. евакуирани в Калифорния заради пожарите

Най-големият пожар е в окръг Вентура, където губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение

0
70

Над 200 000 души са евакуирани в Калифорния заради големи горски пожари, които бушуват в южната част на американския щат, съобщават информационните агенции, цитирани от novini.bg.

Най-големият пожар е в окръг Вентура, където губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение.

Пламъците са се разпрострели на площ от над 380 кв. км. Борба с огъня водят над 2500 пожарникари. Друг пожар бушува в съседния окръг Лос Анджелис, като засегнатата площ е около 50 кв. км.

Над 250 училища са затворени като превантивна мярка. 439 жилищни и други сгради са унищожени от горските пожари северно от Лос Анджелис.

Огнища са се появили и в пределите на града. Кметът Ерик Гарсети съобщи, че напълно са унищожени четири сгради, а на други 12 са нанесени щети. Огънят е овладян на 20 процента.

Нарушено е енергоснабдяването на около 23 000 жилищни сгради и предприятия в южна Калифорния, съобщи компанията доставчик. Първите пожари пламнаха в понеделник вечерта, а след това се разпространиха към Вентура и Лос Анджелис.

Ситуацията се усложнява от силния вятър, чийто пориви достигат 33 м/сек. Според синоптиците ветровитото време ще продължи до събота, пише БТА.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here