Всеки народ, респективно град, трябва да познава историята си и ярките имена в нея. Това е мисията на експозиция Алея на славата. Инициативата на Гранд Хотел и СПА Приморец, има за цел да осветли хората, чиито труд и постижения в различни области, са допринесли за прославата на Бургас.

Алея на славата 2017 кани на среща с големите личности, доказали себе си на родната и световна балетна и оперна сцена. Всички те са родени в Бургас, почетни граждани са на морския град или са носители на специални отличия с бургаски адрес. Изложбата можете да видите в Гранд Хотел и СПА Приморец от 10 часа на Празника на Бургас 6 декември, до 10 декември (неделя) включително.

Специален момент в Алея на славата 2017, е живият досег с тези красиви сценични жанрове. На изпълнения-миниатюри на балет, жива оперна музика, роял можете да се насладите на 8 декември (петък) от 18 часа. Организатор, идеолог и домакин на инициатива Алея на славата е Гранд Хотел и СПА Приморец.

Експозицията е изключително експресивна и включва биографии, снимки, сценичен реквизит от пътя на балетмайстор Дора Вариева, прима балерината Люба Колчакова, сопрано Мария Белчева- Михайлова, сопрано Иванка Узунова-Унджиян, проф. д-р Димитър Момчилов, примабалерината Галина Калчева, оперният режисьор и бас певец Александър Текелиев, балетмайсторът Хикмет Мехмедов, диригентите Емил Чакъров и Иван Кожухаров, тенора Любомир Бодуров, баритона Стоян Попов и други.

Алея на славата 2017г. се осъществява с любезното съдействие на Държавна опера – Бургас и Регионална библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас, без които изложбата нямаше да е толкова пълнокръвна, ценна и съдържателна. Освен полезни трудове, обвързани с операта и балета, Регионална библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас предостави за целите на експозицията архивни колекции фотографии на една от първите български професионални балерини – Люба Колчакова и балетмайсторът и хореограф Хикмет Мехмедов. Изключителният реквизит и живи спомени Алея на славата 2017 дължи на всеотдайните гардеробиери, дизайнери, служители на Държавна опера – Бургас. Те са живата памет, която пази великите истории – част от които споделяме с вас.

Заповядайте на Алея на славата. Вижте Бургас от нов ъгъл – този, на блестящата оперна и балетна сцена. Повдигаме завесата – отдайте се на любопитството си – и надникнете. Ще видите не сам финия, лъскав звезден прах – а и преломите, обратите, труда, човешките съдби зад него. Казват, че сцената не е за всеки. Алея на славата, променяме това – всички са добре дошли. Очакваме ви – в Гранд Хотел и СПА Приморец,  от 10 часа на 6 декември до 10 декември включително, с живи изпълнения – миниатюри от 18 часа на 8 декември.