От догодина ще бъде въведен централизиран изпит за учениците в задочна форма на обучение, каза пред „Дарик“ министърът на образованието Красимир Вълчев. „Очевидно със задочното обучение има склонност да се злоупотребява, особено в такива малки населени места“, каза той.

По повод професионалната гимназия в Бяла, където разследване на NOVA установи, че децата не присъстват в класните стаи по време на занятия, министърът коментира, че за да бъдат децата ефективно включени, това предполага повече усилия от страна на учителите и директорите. „За съжаление, някъде им е по-лесно да имитират образование, да скрият отсъствия, а не да положат допълнителни усилия. Тези училища са изключения, бил съм в много други, където това е рецептата – допълнителна работа с учениците“, коментира Вълчев.

Предприети са мерки по отношение на контрола, увери министърът и сред тях изброи както наказания, така и камери в гимназията в Бяла, които да отчитат присъствието.

Училището трябва да има стимули да задържа учениците, но трябва да направим така, че всяка институция да полага допълнителни усилия по отношение на всяко дете, да му оказва подкрепа и да повишава образователните си резултати, смята министърът.

В населени места, където има концентрация на проблемни ученици, е най-трудно, защото учителите трябва да работят много време и допълнително. Факт е, че някъде се изкушават да не работят и да злоупотребяват, но това ще бъде наказуемо, временно е, а и във времето, в което живеем, все по-малко неща остават скрити и те трябва да го знаят, каза още просветният министър.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × one =