Петър обиждал и полицаите
Петър обиждал и полицаите

Въззивен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди присъда на ОС – Бургас, с която на надзирателя Валентин В. е наложеното условно наказание за подкуп.

На 31.12.2012 г. Валентин В. в качеството си на длъжностно лице – надзирател І-ва степен в Затвора-Бургас, приел от Стойко З. от гр.Бургас дар – парична сума в размер на 200.00 лв., който не му се следва, защото е нарушил службата си, като приел и съхранявал вещи – две бутилки с вместимост 0,5 литра всяка с алкохол и мобилен телефон „Алкател“, заедно с батерия и зарядно устройство, за да ги внесе в Затвора-Бургас и да ги предаде на лишения от свобода Иван С.

Подсъдимият е осъден на лишаване от свобода за срок от една година и шест месеца и глоба в размер на 1500 лева. Съдът е отложил изпълнението на наложеното наказание за срок от три години. Валентин В.е лишен от правото да заема длъжност като държавен служител в ГДИН и МВР за срок от три години.

Въззивната инстанция споделя напълно становището на първата, според което безспорно и убедително е доказано, че Валентин В е автор на престъплението. В случая е налице най-често срещаната форма на изпълнителното деяние на пасивния подкуп – приемането на облагата. Самият подсъдим не признава получаването на вещите и паричната сума, както и връзката им с извършената от него дейност по служба.
Становището на втората инстанция е, че Валентин В. е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е и е искал настъпването на противоправните последици.

Всички данни по делото несъмнено сочат, че 42-годишния мъж, с трудов стаж като надзирател около 15 години, ясно е съзнавал, че върши нещо недопустимо и непозволено от закона, приемайки материалната облага, за нарушаване на службата си, се казва в решението на АС – Бургас

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 14-дневен срок от съобщаването на страните.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви