Общинският съвет в Бургас реши да вдигне данъците в 4 бургаски квартала – Банево, Ветрен, Черно море и Рудник. Основен мотив за това е, че през последните 5 години са инвестирани значителни средства в изграждането на съвременна инфраструктура и предлагането на качествени услуги по почистване и благоустрояване. Средното увеличаване е минимално и възлиза на около 10%. И 4-те квартала вече се определят като селище I-ва категория, зона V.

„В Банево плащат на година по 60 лева данък, в Сарафово по 90 лева, а в Меден рудник по 120 лева. Това са цените за жилище от 120 кв.м. Хората, които живеят в 5-та зона плащат значително по-малки данъци. Увеличаването не е толкова големи размери, но Закона за местни данъци и такси ни задължава да приемем тази стъпка“, каза Румен Шарпов, директор на дирекция “Местни приходи от данъци, такси и реклама”.

Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство в Община Бургас, заяви от своя страна, че за ремонт на 85% улични настилки общината са инвестирали 2,5 млн. лева. Допълнително била изградена и велоалея от Банево до Ветрен за 250 000 лева. „Увеличаването е справедливо спрямо останалите граждани на община Бургас, които плащат многократно по-високи данъци„, поясни тя.

Кметът Николов също се изказа по темата и каза, че от администрацията са провели много срещи с ползите и недостатъците Банево и Ветрен да станат бургаски квартали. „Раздадохме много брошури с разяснения. Тогава хората казваха, че имат проблеми с мръсните води. Тогава стана ясно, че селата Ветрен и Банево не мога да кандидатстват по проект за нова канализационна мрежа като села, а само като квартали на Бургас. Всички изисквания бяха изпълнение и сега отпадните води в Банево е пречистват в по-високо качество от тези в Бургас. Планираме да изградим нова детска градина, да санираме обществени сгради и много други неща. Това  можеше да стана само, ако Банево и Ветрен станат квартали на Бургас. Трябва да има справедливост за всички граждани Бургас. Сега в Банево и Ветрен плащат данъци за село, а не за бургаски квартал„, сподели той.

„Искам отлагане с 1 година за увеличаването на данъците в бургаските квартали, защото не сме готови с проектите в инфраструктурата, които се извършват сега там. Това няма да се отрази катастрофално на бюджета на общината“, предложи Ивайло Вагенщайн от групата на НФСБ-СЕК. Идеята му не беше приета.

„В тази докладна мотивите са недостатъчни, като е посочено само, че там са вложени много средства в инфраструктурата, както и нова канализационна мрежа. Длъжници сме на Банево и Ветрен, защото проектите там не бяха качествени и не се изпълниха в срок. Нека подобрим услугата и последиците от изграждането на водния цикъл там.
Хората не са виновни, а ние ги наказваме. Предлагам в Банево и Ветрен да не се вдигат данъците“, каза Мосинов. Неговата идея същи не беше приета при гласуване

„Общината получава 45 000 лева данъци от Банево и Ветрен, а тя е инвестирала десетки милиони там. Много по длъжни сме на хората в к-с Меден рудник и централната част на Бургас“, сподели от своя страна Георги Дракалиев.

Предлаганите промени в устройствените зони на част от кварталите на гр.Бургас ще доведат до промени в задълженията за данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, ще се отразят и на размера на данъка при придобиване, плащан при възмездни сделки и при дарение на недвижими имоти. Това ще стане, тъй като основа за определяне на тези задължения са данъчните оценки на недвижимите имоти, изчислени по правилата на посоченото приложение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 + 15 =