Като може би най-тежкото и изпълнено със скандали се очаква да бъде днешното заседание на Общински съвет-Бургас. Темите и докладните преди и по време на неговото провеждане със сигурност ще предизвикат ожесточение дебати и политически сблъсъци от страна на мнозинството от ГЕРБ, общинската администрация и опозицията, в лицето на БСП и оредяващата такава от НФСБ.

Старейшините на града трябва да вземат важни решения относно увеличаването на билетите в градския транспорт, нова категоризация и повишаване на данъците в по-отдалечените бургаски квартали, да определят цената за билет за ледената пързалка и други.

Преди самото заседание пък феновете на Нефтохимик ще проведат протест под прозорците на залата в Дома на нефтохимика. Исканият им са община Бургас да субсидира по-сериозно футболния отбор и да откупи стадион „Лазур“ от Митко Събев. Дали феновете на „шейховете“ ще представят исканията си и в залата на ОбС все още не е ясно.

Самото заседание започва с докладна за дейността на Общински съвет-Бургас и неговите комисии от май до октомври тази година. Зам.-кметът по здравеопазване и спорт иска от съветниците приемане на Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на спортните мероприятия, включени в календара на Община Бургас.

На заседанието трябва да се определят и цените на новата ледена пързалка в Бургас, която е монтирана между Съдебната палата и Дома на НХК. Предложението на администрацията е срещу 5 лв. на час и наем на кънките от 4 лв. всеки ще може да пробва спортните си умения. Отстъпки в цената се предвиждат за ученици да 18 години, както и за студенти. За тях таксата ще е от 3 лв. и 2 лв. за наем на кънките. Най-тънка е цената за деца до 10 години – 2 лева. За по-големите фенове на пързялането на лед са предвидени и абонаменти от 10 сесии.

По-ожесточени ще бъдат дебатите за нови цени на билетите в градския транспорт. Общинският превозвач „Бургасбус“ иска цената да стане 1.30 лв., а закупен билет от шофьора ще струва 1.50 лева. Като мотиви за повишаване цената на билета, става ясно, че вече е изтекъл гаранционният срок на новите автобуси.  Пробегът им вече надхвърля 350 хил. километра. За всеки ремонт фирмата-превозвач плаща от собствения си бюджет. Към това се прибавя цената на метана, чийто скок е от 30%, както и повишаване цената на електричеството за промишлените предприятия. Само токът за климатици, който фирмата плаща месечно, е 35 хиляди лева.

Спорните докладни не спират до тук, защото следващата е въвеждането на нови категории на бургаските квартали и по-високи данъци там. Предлаганите промени в устройствените зони на част от кварталите на Бургас ще доведат до промени в задълженията за данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, ще се отразят и на размера на данъка при придобиване, плащан при възмездни сделки и при дарение на недвижими имоти. Категориите обхващат кваралите Банево, Ветрен, Рудник и Черно море. Първоначално в предложението влизаха и Меден рудник и Сарафово, но от общината решиха да оттеглят новата си категоризацията си за тях.

Интересни ще бъдат и дебатите за желанието на администрацията да се направи пълен ремонт на сградата на Община Бургас. Местната администрация е в процес на повишаване на енергийната ефективност на сградата, като за тази цел е разработено проектно предложение. Обща индикативна стойност на проектното предложение е в размер на 2 400 000 лв. с ДДС, като за целите на кандидатстване Община Бургас следва са осигури съфинансиране в размер до 900 000 лв.

Като позитивна може да се определи докладната, с която от Димитър Николов, кмет на Община Бургас, иска да бъде връчена почетна значка за водолаза Николай Танев, който извади дядо Кольо от водната стихия в село Равнец.

С други докладни, кметът Николов иска промяна на предназначението на общински жилища, както и даване съгласие за участие на Община Бургас със собствени финансови средства и работна сила в извършването на ремонт на женски манастир „Света Богородица“.

Общината също така иска разрешението от ОбС да отправи искане до Министерски съвет на Република България за безвъзмездно прехвърляне в собственост на Община Бургас на имоти – държавна собственост, предоставени на Професионална гимназия по дървообработване „Георги Кондолов“ – Бургас.

Един от основните критици на администрацията Ангел Божидаров, който вече не членува в група, след като напусна тази на НФСБ, също е входирал своя докладна. С нея той предлага в бус лентите да пътуват и таксита, когато в тях има пътници.

Общинският съветник Тодор Ангелов иска изграждането на сцена на открито в Парк Минерални Бани, а Георги Дракалиев желае общината да подобри състоянието на монумента, посветен на загиналите в Балканската, Първата и Втората световни войни, както и на площада пред главния вход на Държавна опера – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fifteen − 7 =