На 22 ноември в Сочи се състоя среща на президентите на Русия, Иран и Турция. В този формат Владимир Путин, Хасан Рохани и Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха за първи път, макар че форматът на „тройката“ даде резултат още в края на миналата година, когато страните успяха да съгласуват параметрите на примирието в Сирия, пишат Александър Атасунцев и Георгий Макаренко за РБК.

Трите страни подкрепиха провеждането на конгрес на сирийския национален диалог, който да създаде условия за написване на нова конституция на Сирия и провеждане след това на избори под контрола на ООН, съобщи Путин. Руският президент подчерта, че организирането на конгреса е в съответствие с всички споразумения, приети вече на международно равнище при преговорите в Женева, и на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

 

По думите на руския президент на конгреса трябва да се съберат делегати на различни сирийски политически партии, вътрешната и външната опозиция, различни етнически и вероизповедателни групи. Конгресът ще се състои в Сочи, датата и съставът на участниците ще бъдат съгласувани от министерствата на външните работи и на отбраната, както и от спецслужбите на трите страни.

Преди срещата в Сочи турският президент заявяваше, че е против участието на кюрдите в конгреса. Анкара смята военизираните отряди на сирийските кюрди за терористична организация, заплашваща границите на страната.

Говорейки пред журналисти, Реджеп неведнъж повтори, че борбата с терористите в Сирия трябва да продължи, но не спомена имена.

В отговор на уточняващ въпрос на журналисти за участието на кюрдите в конгреса говорителят на руския президент Дмитрий Песков отговори, че въпросът се обсъжда. В това трябва да бъдат включени всички, каза Песков.

На срещата на високо равнище в Сочи Русия, Иран и Турция се събраха в ролята си на победители в сирийския конфликт, пише Блумбърг.

„Бъдещето на Сирия до голяма степен е в ръцете на този триумвират, който доминира на бойното поле и в дипломацията“, цитира агенцията мнението на Емил Хокайем, старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (МИСИ).

В края на 2916 Русия, Иран и Сирия се договориха за режим за спиране на огъня в Сирия. В началото на май на конференцията в Астана, на която бяха представени сирийското правителство, различни групи от опозицията и трите страни гаранти, бе решено да се създадат четири зони за деескалация в райони, в които минават разделителни линии между сирийските правителствени войски и отряди на въоръжената опозиция. Зоните бяха оформени окончателно за шестата среща в Астана в началото на септември.

Докато се формират тези зони, редът по границите се поддържа от руската военна полиция, която има статут на наблюдател. В началото на октомври в северната част на най-голямата зона, Идлиб, освен това бяха разположени турски войски. Официално турското правителство обясни вкарването на войски с подкрепа на безопасността в района, като отбеляза, че процесът се координира с Москва.

Впоследствие Реджеп призна, че една от целите на операцията е настъпление към заетата от сирийски кюрди територия около съседния град Африн.

Никой от лидерите, които говориха в Сочи, не засегна въпроса дали Башар Асад ще остане президент на Сирия. Експерти, с които разговаря РБК, са уверени, че успехите на армията на Асад със съюзническа подкрепа на практика му гарантират запазване на властта – той може да участва в изборите и има значителна подкрепа в страната. Последните сражения с терористите в Сирия ще доведат до съвсем различен резултат от този, който можеше да се очаква след международните преговори, водени до 2015 г., казва старши научният сътрудник на Центъра „Карнеги“ за изучаване на Близкия изток Езид Саигх.

„Въпросът за „предаването“ на Асад, може и да е имал някаква перспектива преди началото на руската кампания. Но защо да се прави това сега, когато той де факто е победил във войната? А най-главното, какви основания имат тези, които настояват за това, щом не успяха да го постигнат, когато той беше на смъртно легло?“ – съгласен е председателят на президиума на Съвета за външна и отбранителна политика Фьодър Лукянов.

Това, че Асад и неговите съюзници в Сирия, имат предимства, няма да спаси тази страна от онези противоречия, които доведоха до гражданската война, казва старши преподавателят от катедрата по обща политология на Висшата икономическа школа Леонид Исаев.

„Не е важно с чия помощ е победил Асад – с наша, с иранска, като нарушава или не нарушава международните норми, той победи. И сега е изключително сложно да бъде накаран да направи отстъпки, а международният диалог предполага компромиси“, обяснява експертът. Положенията на резолюцията на ООН, дори ако бъдат спазени, то ще е само формално: „Засега няма сила, която да накара сирийското правителство да направи отстъпки“. Влиянието на Москва върху Асад също е ограничено, та нали ако Асад откаже да изпълни задълженията си, Русия все едно няма да престане да го подкрепя, смята Исаев.

Русия много внимателно се подготви за срещата на тройката. Освен това в Сочи на 20 ноември бе Башар Асад. Президентът Путин проведе няколко телефонни разговора с основни страни, въвлечени с сирийския конфликт. „Самият факт, че Путин, след като разговаря с Асад и преди срещата с иранците и турците, се обади на лидерите на останалите регионални държави плюс САЩ, показва сериозността на намеренията“, казва Лукянов. По думите му САЩ едва ли ще могат сега да изиграят продуктивна роля в мирния процес, но могат да запазят неутралитет. За това, че САЩ нямат ясна стратегия и възможност сега да влияят кардинално на ситуацията в Сирия говорят и Саигх, и Хокайем. Но САЩ ще продължат да бъдат важен играч, имайки предвид, че водената от Вашингтон коалиция продължава военните си действия срещу терористите в Сирия и официални представители на Пентагона са казвали, че нямат намерение да се изтеглят от Сирия, посочва Блумбърг.

Всички въпроси за бъдещето на Сирия ще вървят в руслото на женевските преговори, в рамките на ООН, казваха участниците в срещата в Сочи. „Освен ООН няма друга организация, която да придаде на мирния процес необходимия му авторитет“, коментира Лукянов. Той смята, че Москва иска да остане гарант на мирния процес, но да прехвърли основната тежест за поддържането му на Дамаск. „Най-вероятно именно за това за говорили Путин и Асад. Сега отговорността на сирийския президент чувствително се увеличи“, казва експертът.

БТА, dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви