Около 200 рибари от Приморско до Резово заплашват да бойкотират Никулден. На празника те ще излязат с траурни лентички на площадите като предупредителен неефективен протест. Причината е в отнемането на лицензите им за риболов от ИАРА. Това е станало с персонални заповеди, които всеки от рибарите е получил без предупреждение. Поводът е декларирането на нулев улов в две поредни години. Рибарите твърдят, че изобщо не са подавали такива декларации, защото те се правят на базата на риболовни дневници, а те са отменени от края на 2015г. Въпреки, че това изискване отпадна от закона, остана поднормативенн акт, който продължава да задължава рибарите да описват хваната и продадена риба, за да се направи статистика на видовете и количествата в морето. Според  тях обаче такава статистика се подава от търговците на риба.

Рибарите смятат, че според Закона за рибарство непопълването на дневник отнема 3 точки от правоспособността им. А за да ти се вземе лиценза са нужни нарушения за 90 точки. Всеки един от рибарите ще подаде самостоятелна жалба в съда срещу издадената заповед. Освен това рибарските кооперации подават и жалба до Министерството на земеделието и храните, до ИАРА, до  Консултативния съвет по риболов за България и Румъния,а от там и до институциите в Брюксел. С нея рибарите искат българското законодателство да се синхронизира с европейското, според което лодките до 10 метра не плащат дори лиценз, тъй като попълването на дневници и декларации за тях е прекалена административна тежест.

Ако съответните ангажирани с проблема лица не чуят символичния протест на Никулден и не му обърнат внимание, рибарите са готови да излязат с лодките си и да блокират пътя Бургас-Царево край Приморско. А някои от тях са крайни – решени са да пекат луканки на 6 декември вместо риба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви