Известният американски сериен убиец Чарлз Менсън, който през 60-те години на миналия век накара последователите си да убиват хора, почина в болница на 83-годишна възраст, 48 години след жертвите му, съобщи Би Би Си. Той беше приет в болница в Калифорния по-рано този месец.

През 1969 г. последователите му в култа, известен като „семейство Менсън“, убиха седем души. Сред жертвите е и съпругата на режисьора Роман Полански, Шарън Тейт, която е в напреднала бременност. Тя и още четирима души са наръгани смъртоносно с нож в дома ѝ. На следващия ден заможна двойка е убита от „семейство Менсън“ в Лос Анджелис“.

Новината за смъртта на Чарлз Менсън беше съобщена от списание TMZ, което цитира сестрата на Шарън Тейт, Дебра. Тя споделя, че е получила обаждане от служители на затвора, в който е лежал убиецът. Менсън вярвал в зараждането на расова война в САЩ,

след която той може да се появи като лидер на нов социален ред. Прокурорите твърдят, че Менсън се е надявал чернокожи американци да бъдат обвинени за убийствата и това да засили расовото напрежение. Убиецът с издълбана свастика на челото убеждава редица последователи, че той е превъплъщението на Исус Христос, използвайки комбинация от наркотици и гениална харизма, с които да държи „семейството“ – предимно млади жени от средната класа – под негов контрол.

Самият Менсън не е убил никого, но последователите му са извършили убийствата по негова заповед. Въпреки това той е съден за убийствата и осъден на смърт през 1971 г. Преди да бъде изпълнена присъдата обаче Калифорния забранява смъртното наказание.

Менсън изглеждаше крехък и привидно с помрачено съзнание по време на изслушванията му през 90-те години, преди изведнъж да спре физически да присъства на изслушванията. Всички негови петиции за освобождаване от отговорност са приключили с отказ за освобождаването му.

Първото му изслушване беше през ноември 1978 г., само седем години след като беше осъден за престъпленията си. На Менсън беше отказано освобождаване за 12-и път на 11 април 2012 г. Следващото му изслушване беше насрочено за 2027 г., когато убиецът щеше бъде на 92 години.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви