След кратко боледуване си отиде бизнесменът Денис Ершов. Той е издъхнал вчера от раково заболяване в онкологията в  София. Новината бе потвърдена от адвоката му –  Анна Попова. „Боледува от април месец. Семейството му благодари за изказаните съболезнования“, каза лаконично Попова пред 24 часа.

Денис Ершов е роден в град Челябинск, Русия, но бе гражданин и на Литва. Учи в художествено училище, става инженер по разработка на нефтени находища, след като завършва Тюменски индустриален институт в Сибир. В годините на демокрацията се занимава с частен бизнес и става вицепрезидент в „Конекс“ – фирма, която се занимава с износ на петрол. Създава „Нафтекс“ през 1991 година.

Денис Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 година, тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност. Тогава директор на НСС е Атанас Атанасов, а правителството е на Иван Костов. В заповедта, освен Ершов, е вписано и името на Майкъл Чорни, както и на още трима руски бизнесмени. Ершов обжалва и печели делата в съда. Така от 2004 година отново имаше право да влиза в страната ни.

Той бе основен акционер с Митко Събев и в „Петрол Холдинг“, който доскоро държеше собствеността на „Петрол“, но продаде акциите през 2012 година. По-късно „Петрол“ бе купен от банкера Цветан Василев с пари от КТБ, а след серия от цесии сега е под контрола на Гриша Ганчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви